HS: Saarikko allekirjoitti EU-maiden kirjeen, jossa vaaditaan velkakuria – Erkki Tuomiojan mielestä Suomi eksyi "väärään joukkoon"

Talous

Kahdeksan EU-maata julkisti perjantaina yhteisen kirjeen, jossa ne vaativat ”kestävää julkista taloutta” ja vaativat EU-maiden ottavan yhteiseksi tavoitteeksi ”liiallisen velan” vähentämisen, kertoo Helsingin Sanomat.

EU:n jäsenmaiden kesken on alkamassa kiivas keskustelu velkaantumisesta ja siitä, millaista talouskuria ja yhteisiä julkisen talouden sääntöjä tulevaisuudessa tarvitaan.

Yksi kirjeen allekirjoittajista on Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk). Suomen lisäksi mukana ovat Itävalta, Tsekki, Tanska, Latvia, Hollanti, Slovakia ja Ruotsi.

Helsingin Sanomien mukaan kirje on ehtinyt herättää ärtymystä Suomessa. Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) nosti sen esiin Facebook-päivityksessään.

– Nyt on Suomi eksynyt väärään joukkoon kun valtiovarainministeri on laittanut nimensä ns. ’nuukien maiden’ tiukkaa kiristyspolitiikkaa vaativan ja Euroopan kasvun ja työllisyyden vaarantavan kahdeksan EU-maan kirjeeseen. Haetaanko tällä jotain etäisyyttä Saksaan, joka ei allekirjoittajiin onneksi kuulunut?, Tuomioja kirjoitti.

SAARIKKO sanoo HS:lle, että kirje on ennakkovaikuttamista keskusteluun, joka EU-maissa on viriämässä finanssipoliittisesta säännöstöstä.

– Pidän tärkeänä, että Suomi on mukana ennakkovaikuttamisessa eikä vain reagoimassa toisten valitsemaan linjaan, Saarikko sanoo.