HS: Amerikkalaistutkija kehottaa suomalaisia varautumaan siihen, ettei Suomella ole enää vakaata itärajaa

Nato

Suomalaisten on syytä totutella ajatukseen, ettei Suomella ole enää vakaata itärajaa Venäjän kanssa, varoittaa amerikkalainen tutkija Michael O’Hanlon Helsingin Sanomien haastattelussa.

O’Hanlon toimii puolustus- ja ulkopolitiikan asiantuntija yhdysvaltalaisessa Brookings-ajatushautomossa.

Hänen mukaansa Venäjä saattaa pyrkiä rajalla provosointiin ja häirintään vain rangaistuksen vuoksi, jos Suomi hakee puolustusliitto Naton jäseneksi.

O’Hanlon oli aiemmin sitä mieltä, ettei Suomen ja Ruotsin kannata hakeutua Natoon, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti hänen mielipiteensä päinvastaiseksi.

O’Hanlonin mukaan Venäjän huono sotamenestys Ukrainassa on lisännyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin arvaamattomuutta.

Se voi tarkoittaa sitä, että Putin tekee pahan virhearvion ja valitsee ”eskalaation tien” puhtaasta epätoivosta, kun muita vaihtoehtoja ei ole.

Se voi O’Hanlonin mukaan pahimmillaan tarkoittaa sitä, että Venäjä hyökkäisi Suomeen.

Tutkijan mukaan nurkkaan ajettu Venäjän presidentti voisi Suomeen hyökkäämisellä pyrkiä muuttamaan koko tilanteen dynamiikkaa: uhkaus kolmannesta maailmansodasta pakottaisi muut maat keskittymään diplomatiaan eri tavalla kuin tähän asti.

– Jos Putin hyökkäisi Suomeen, tekisi vain rajatun iskun rajaseudulle, ehkä hän voisi pakottaa kaikki vielä neuvottelupöytään. Hän voisi diplomaattisin keinoin yrittää saavuttaa jotain niistä tavoitteista, joissa hän ei ole sotilaallisin keinoin onnistunut. O’Hanlon sanoo HS:n haastattelussa.

O’Hanlon ei kuitenkaan pidä Venäjän iskua Suomeen todennäköisenä. Mahdollista se silti on, ja se pitäisi Suomessakin tutkijan mukaan ymmärtää.

– Teidän on arvioitava mahdollisuutta, että Venäjä tekisi niin.

Tutkijan mielestä Suomen ja Ruotsin pitäisi nykyisessä kiristyneessä maailmanpoliittisessa ilmapiirissä korostaa, että Natoon hakeutumisessa on kyse Suomen ja Ruotsin osalta nimenomaan vakuutuksesta oman maan turvallisuuden puolesta, ei halusta heikentää naapuria.