"Helsingin pormestari ehdottaa pääkaupungin julistautuvan englanninkieliseksi" – keskustan Aittakumpu perää keskustelua suomen kielen asemasta

Kielipolitiikka

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu korostaa, että eduskunnan on nyt tärkeää käydä laaja keskustelu suomen kielen asemasta. Hän kerää kansanedustajien allekirjoituksia keskustelualoitteeseensa.

– Valtioneuvosto ja ministeriöt muuttavat sähköpostiosoitteitaan englanninkielisiksi. Helsingin pormestari ehdottaa pääkaupungin julistautuvan englanninkieliseksi. Nämä lähiaikojen avaukset ovat herättäneet huolta suomen kielen asemasta ja saaneet myös kritiikkiä muun muassa Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijoilta, Aittakumpu huomauttaa.

Aittakummun mukaan englannin kieli on käyttökelpoinen muun muassa kansainvälisissä yhteyksissä ja sen osaaminen on tärkeää. Silti sen varjolla ei pidä rapauttaa äidinkieltemme asemaa.

– Elämme aikaa, jossa englannin kielen asema kasvaa erityisesti suomen kielen aseman kustannuksella. Tämä heikentää suomen kielen käyttöä ja myös lisää eriarvoisuutta. Palvelujen tulee olla kielellisesti saavutettavissa niin verkossa kuin muuallakin.

Kansanedustaja muistuttaa, että Suomen kansan ja valtion vaiheissa kielipolitiikalla on ollut valtava merkitys.

– Kansallisen heräämisen ja itsenäisyyden tavoittelemisen aikoina keskeisenä välineenä oli suomen kielen vaaliminen ja edistäminen. Suomi haluttiin niin hallinnon kuin tieteen ja taiteen kieleksi.

– Nyt kehitys on päinvastainen, kun esimerkiksi maamme yliopisto-opinnoissa englanti on paikoin kasvattanut asemaansa ainoana kielivaihtoehtona. Englannin kieli päätyy jopa valtioneuvoston ja ministeriöiden viestintään, Aittakumpu harmittelee.