Hallituksella on edessään tiukka politiikan kevät, arvioi asiantuntija – "Varsinkin työmarkkinat aiheuttavat kireää tunnelmaa"

Politiikka

Edessä ei ole mitään helppoja aikoja, kun politiikan kevät jälleen käynnistyy joulutauon jälkeen helmikuun alussa. Näin arvioi apulaisprofessori Markku Jokisipilä Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Hänen mukaansa kireää tunnelmaa on odotettavissa työmarkkinakierroksen käynnistyttyä.

Tuoreelle pääministerille Sanna Marinille (sd.) kovia paikkoja aiheuttavat ennen kaikkea naisvaltaisten alojen kuten sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn vaatimukset.

– Marinin täytyy tarkkaan valita toimintalinjansa, että tilanteesta selvitään jollain tavalla ehjin nahoin, Jokisipilä pohtii.

Hän kuitenkin arvelee Marinin tiedostavan hyvin edeltäjänsä Antti Rinteen (sd.) virheet postilakon hoitamisessa. Samoihin ansoihin ei missään nimessä ole varaa langeta.

– Marinin asemaa helpottaa se, ettei hänellä ole ay-kytköstä, kuten Rinteellä oli ennen pääministeriyttä. Siitä huolimatta työmarkkinoiden kriisiytyminen on demaripääministerille hyvin vaikea tilanne, josta on hankala selvitä ilman kolhuja.

Hallituksen sisäisellä yhteistyölläkään ei ole Jokisipilän mukaan edessään ruusuisia aikoja. Rinteen eroamiseen johtaneet seikat hiertävät edelleen etenkin keskustan ja demareiden välillä.

Tilannetta ei helpota sekään, että keskustalla ja vihreillä on ollut monenlaista hankausta hallituksen lyhyen taipaleen aikana. Hallituksen sisäinen eripura laittaa haastavan paikan eteen ennen kaikkea pääministerin, Jokisipilä arvioi.

– Marin on tässäkin asiassa äärimmäisen kovassa tilanteessa, kun hän joutuu tasapainoilemaan ristiriitaisten eduskuntaryhmien ja puolueiden suunnasta tulevien vaatimuksien ristipaineessa.

Pääministerinä Marin on Jokisipilän mielestä aloittanut vakuuttavasti. Se antaa hyvän lähtötilanteen kriisien varalle.

Odotettavissa on myös opposition rankkaa kritiikkiä, kun hallitusohjelman tavoitteet alkavat kevään aikana pikku hiljaa konkretisoitua hallituksen esityksiksi.

Myrskyä saattaa tulla ennen kaikkea talous- ja työllisyysluvuista. Jokisipilä arvelee, että oppositio tulee iskemään ennen kaikkea keskustaa vastaan, sillä puolueen talous- ja työllisyyskannat poikkeavat selvästi muista hallituspuolueista.

– Hallitus ei pääse keväänkään aikana mihinkään siitä, että kohuja tulee nykyään entistä runsaammin mitä erilaisimmista aiheista. Jokainen kohu luo paljon painetta hallituspuolueille, joilla on jo valmiiksi heikot gallupluvut.