Floridassa ostetaan kaupat tyhjäksi ja suojataan taloja

”Ei tahdo päästä edes kauppoihin sisälle asti”
Irma

Lantanassa Floridassa ei Karibialla riehuva Irma-myrsky näkynyt vielä perjantai-iltana Suomen aikaa mitenkään.

– On vielä ihan niin kaunista ja tyyntä kuin Floridan päivä vain olla voi. Mutta kun televisiota katsoo, niin uskottava se on, että kyllä se myrsky sieltä tulossa on, kertoi Suomi-talon puheenjohtaja Sirpa Aho STT:lle.

Jos ei lähestyvä myrsky säässä vielä näkynytkään, niin kaikesta muusta rajuilman tulon voi kyllä huomata.

Ahon mukaan myrskyyn varaudutaan kuumeisella kiireellä.

– Sekä Suomi-talossa että meillä kotona on erityiset hurrikaaniovet ja -ikkunat, joiden pitäisi kestää myrskyt. Jo sellaisia ei ole, niin sitten pannaan levysuojukset eteen. On iso työ laittaa ne paikoilleen ja ruuvata kiinni. Sen kanssa suurin osa ihmisistä täällä hikoilee. Itsekin olemme auttaneet tuttuja niiden kiinnittämisessä, Aho kertaa.

– Ulkoa pitää panna pois kaikki irtonainen tavara: puutarhahuonekalut, kukkapurkit ja kaikki muu pannaan suojaan autotalliin tai johonkin muualle, ettei tuuli riepottele. Täällä on myös isoja kookospalmuja, joista on pähkinät otettu pois. Ne ovat kuin tykinkuulia, kun sieltä tuulella lähtevät, Aho kertaa.

Lähestyvä myrsky on näkynyt myös kaupoissa valtavana ostohysteriana.

– Kaikki pullovedet on ostettu loppuun, samoin leipähyllyt ovat typötyhjiä. Rautakaupoista on ostettu kaikki ruuvit ja mutterit pois suojien kiinnittämistä varten. Kaikki vanerilevyt ja muut levyt on myyty. Täällä ovat suuret rautakaupat tyhjää täynnä.

– Kaupoissa on hirveä ruuhka, kaikki ovat viimeistä parkkipaikkaa myöten täynnä. Ei tahdo välillä päästä edes kauppoihin sisälle asti, ja jos pääsee, kassajonot ovat hirmuiset.

Raivoisan hurrikaanin tulosta huolimatta Aho ei aio lähteä kodistaan evakkoon.

– Tässä juuri juttelin kahden Suomi-talon ihmisen kanssa, että emme me mihinkään täältä lähde. Varmaan 70 prosenttia tämän alueen väestöstä jää tänne taloihinsa. Tekee vain parhaansa suojatakseen kaiken, ja sitten pysyy sisätiloissa.