Finnair aloittaa lentäjiä koskevat muutosneuvottelut
Finnair kertoi perjantaina aloittavansa lentäjiään koskevat muutosneuvottelut ensi keskiviikkona. Yhtiön mukaan neuvottelut johtuvat lentäjien laajentuneesta työtaistelusta.
Neuvotteluissa keskustellaan henkilöstövähennystarpeesta, joka voi seurata, jos käynnissä olevat Suomen Liikennelentäjäliiton (SLL) työtaistelutoimet johtavat muutoksiin Finnairin yhteistyösopimuksessa Bangkokista ja Singaporesta Sydneyyn kohdistuvilla lennoilla.
Muutosneuvotteluissa käsitellään mahdollisia irtisanomisia ja mahdollisia toistaiseksi voimassa olevia lomautuksia. Neuvottelujen piirissä on noin 90 kaukoliikennelentäjää.
Muutosneuvottelujen taustalla on järjestely, jossa Finnair on vuokrannut kaksi A330-konettaan miehistöineen australialaiselle Qantas-lentoyhtiölle.
Kuvio toimii siten, että lentäjät lentävät ensin Helsingistä Bangkokiin tai Singaporeen, minkä jälkeen he lentävät lepoajan jälkeen Qantasin lennon Sydneyyn ja takaisin ja palaavat sitten Suomeen.
Finnairin mukaan yhtiö on saanut yhteistyöllä A330-koneensa tuottavaan käyttöön ja töitä noin 90 lentäjälle. Venäjän ilmatilan ollessa kiinni A330-koneille ei ole riittävästi käyttöä Finnairin omassa verkostossa.
Finnairin mukaan SLL on kuitenkin nyt laajentanut työtaistelutoimiaan koskemaan tälle yhteistyölle kriittisiä Bangkokin- ja Singaporen-lentoja sekä Qantasille operoitavia Sydneyn-lentoja.
Käytännössä kyse on liiton ilmoittamasta varallaolokiellosta, joka ei ole aiemmin työtaistelun aikana koskenut kyseisiä lentoja.
– Se tarkoittaa, että lentäjät eivät lähde päivystysvuorosta töihin. Jos siis lentäjä sairastuu, päivystyksestä ei saada ketään paikkamaan häntä, kertoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist STT:lle.
Finnairin mukaan lentäjien laajentunut varallaolokielto on nyt johtanut siihen, että Qantasin kanssa tehtävä yhteistyö on vaakalaudalla.
Finnair on aloittanut keskustelut yhteistyösopimuksen jatkosta. Yksi vaihtoehto on sopimuksen purkaminen ja yhteistyön lopettaminen kokonaan.
– Qantas on ymmärrettävästi huolissaan Finnairin luotettavuudesta pystyä operoimaan näitä lentoja. Yhteistyön lopettaminen kokonaan on pahin skenaario, mutta muitakin vaihtoehtoja on pöydällä, kertoo Finnairin henkilöstöjohtaja Kaisa Aalto-Luoto STT:lle.
Yhteistyön päättymisellä olisi Finnairin mukaan suora vaikutus Finnairin lentäjille tarjolla olevan työn määrään. Yhteistyö työllistää Finnairissa noin 90 lentäjää, joista puolet on kapteeneja. Finnairissa on yhteensä noin tuhat lentäjää. STT ei perjantaina tavoittanut SLL:ää kommentoimaan muutosneuvotteluja.
SLL:n ja Paltan välisiä työehtosopimusneuvotteluita on käyty tuloksettomasti yli viiden kuukauden ajan. Marraskuusta lähtien neuvotteluja on käyty valtakunnansovittelijan johdolla.