EU:n ulkoministerit keskustelevat tänään Euroopasta ja arktisesta alueesta Finlandia-talossa

Ulkoministerikokous

EU:n ulkoministerit ovat tänään koolla epävirallisessa kokouksessa Helsingissä Finlandia-talossa.

Ministerien on määrä keskustella Euroopasta ja arktisesta alueesta sekä Länsi-Balkanin kumppanien kanssa. Päivän ohjelmassa on myös lounaskeskustelu ihmisoikeuksista.

Epäviralliset ministerikokoukset kuuluvat Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan. Niissä ei tehdä varsinaisia päätöksiä, mutta keskustellaan ajankohtaisista teemoista.

Torstaina ulkoministerien asialistalla oli Hormuzinsalmen turvallisuustilanne sekä Suomen pyynnöstä Amazonin metsäpalot.

Eilen pelko Britannian sopimuksettomasta ja kaoottisesta EU-erosta varjosti muuten aurinkoista päivää Helsingissä, kun EU-ulkoministerit astelivat epäviralliseen kokoukseensa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi toivovansa edelleen, että brexit voitaisiin välttää tai se tapahtuisi neuvotellun sopimuksen mukaisesti. Haavisto kertoi välittävänsä samaa viestiä Britannian ulkoministeri Dominic Raabille.

Haaviston mukaan sopimuksettoman brexitin todennäköisyys kuitenkin kasvaa päivä päivältä, sillä sopimuksen yksityiskohtien täytäntöönpano vaikeutuu ajan huvetessa. Ulkoministeri totesi, että Britannia ei häviä Euroopasta EU-eron myötä, ja että yhteistyö valtion kanssa jatkuu monella saralla.

Britanniassa kuningatar Elisabet hyväksyi pääministeri Boris Johnsonin pyynnön parlamentin työn jäädyttämisestä. Parlamentti aloittaa uuden istuntokauden lokakuun puolessa välissä vain muutama viikko ennen EU-eron määräaikaa. Oppositio on tuominnut Johnsonin toiminnan parlamentarismin vastaiseksi.

Ulkoministeri Raab ei ollut torstaina halukas kommentoimaan asiaa Finlandia-talolle kokoontuneelle medialle, vaan harppoi ripeästi toimittajien ohi suoraan tapaamiseen.