EU-maiden ulkoministerit koolla Finlandia-talossa: Haaviston mukaan ministerit ovat kiinnostuneita yhteistyöstä Helsingin hybridikeskuksen kanssa

Toimittajat tenttasivat ulkoministereiltä myös brexitistä – Britannian Raabin mukaan puheet perustuslain häpäisemisestä ovat pötyä
Ulkoministerikokous

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa keskustellaan erilaisista hybridiuhista kuten valeuutisista ja siitä, miten hybridiuhkiin voidaan vastata. 

Toimittajille puhunut Haavisto sanoi ennen astumistaan Finlandia-taloon, että muiden EU-maiden ulkoministerit ovat olleet kiinnostuneita Helsingin hybridikeskuksesta ja yhteistyöstä sen kanssa. 

EU:n ulkoministerit ovat tänään koolla Helsingin Finlandia-talossa epävirallisessa ministerikokouksessa.
Hybridiuhkien lisäksi ulkoministerit keskustelevat muun muassa Lähi-idästä ja arktisesta alueesta. Lisäksi Länsi-Balkanin kumppanien kanssa keskustellaan alueellisesta yhteistyöstä.

Haavisto sanoo, että kaikilla mailla Länsi-Balkanilla on heidän omat tilanteensa ja Suomessa on tärkeintä, että EU:n laajentumisprosessi jatkuu.

Hänen mukaansa on tärkeää, että keskusteluita Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa jatketaan. Suomen ulkoministerin mukaan esimerkiksi Pohjois-Makedonia on nähnyt paljon vaivaa aloittaakseen neuvottelut.

Haaviston mukaan brexitistä puhuttaessa unohdetaan helposti, että Länsi-Balkan on olemassa ja on maita, jotka haluavat olla EU-jäsenmaita. 

Epäviralliset ministerikokoukset kuuluvat Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan. Niissä ei tehdä varsinaisia päätöksiä, mutta keskustellaan ajankohtaisista teemoista.

Toimittajat kysyivät lähes kaikilta kokoukseen saapuvilta ulkoministereiltä brexitistä. Eniten kiinnostivat Britannian ulkoministerin Dominic Raabin ja Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn vastaukset. 

Raabin mukaan on pötypuhetta, että parlamentin istuntokauden jäädyttäminen olisi jonkinlainen häpäistys perustuslakia kohtaan. Hänen mukaan jäädyttäminen on laillista, asianmukaista ja siitä on ennakkotapaus. 

Keskiviikkona Britannian pääministeri Boris Johnson yllätti pyytämällä kuningatar Elisabetilta, että parlamentin istuntokausi jäädytetään syyskuun 9. päivänä ja että uusi istuntokausi alkaa 14. lokakuuta.

Kuningattaren täytyi muodollisena valtionpäänä hyväksyä pääministerin pyyntö parlamentin työn jäädyttämisestä. 

Irlannin Coveney puolestaan sanoi toimittajille Helsingissä, että Britannian hallitus ei ole tehnyt konkreettista ja uskottavaa esitystä backstop-ratkaisun korvaamiseksi brexit-sopimuksessa.

Hänen mukaansa kaikki haluavat sopimuksen, mutta Britannialta ei ole tullut mitään varteenotettavaa ehdotusta. 

Britannian parlamentti on hylännyt useaan otteeseen entisen pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa hieroman brexit-sopimuksen. Suurimpana kiistakapulana on ollut backstop-järjestely.

Backstop tarkoittaa järjestelyä, jolla Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välinen raja pidetään mahdollisimman avoimena. Johnson on kritisoinut backstop-järjestelmää muun muassa epädemokraattiseksi.