EU-johtajat tuulettavat Venäjä-tuntojaan Brysselissä
Venäjä on tänä iltana Brysselissä kaikkien huulilla.
Huippukokoukseen kokoontuvilla EU-maiden johtajilla on tilaisuus tuulettaa tuntojaan Venäjästä estoitta, sillä tiedossa on pitkästä aikaa vapaamuotoinen Venäjä-keskustelu illallispöydän ääressä.
Illallisen aikana edes avustajilla ei ole pääsyä saliin, joten päämiehet ja -naiset voivat päästellä höyryjä vapaasti.
Laajaa Venäjä-keskustelua on huippukokouksissa vältelty, koska kokoussalista pääsevien viestien pelätään hajoavan kuin varpusparvi.
– Tärkein vahvuutemme Venäjä-suhteissa on edelleen yhtenäisyys. Meidän on pidettävä tämä linja, sanoi huippukokousta johtava Donald Tusk valtiojohtajille lähettämässään kutsukirjeessä.
Alun perin tämän illan keskustelussa oli tarkoitus pohtia, miten jäistä Venäjä-suhdetta voitaisiin elvyttää pidemmällä aikavälillä.
Muun muassa Italia on vaatinut kyseistä näkemystenvaihtoa pidempään. Venäjän tuhoisat ilmaiskut Syyriassa ovat kuitenkin tehneet suhteiden lämmittelyn mahdottomaksi.
Aiemmin tällä viikolla EU-maiden ulkoministerit tuomitsivat harvinaisen selväsanaisesti Venäjän roolin Syyriassa ja vaativat maata tilille mahdollisista sotarikoksista.
Ulkoministerit myös ilmaisivat valmiutensa laajentaa Syyrian hallintoon kohdistuvia sanktioita ja lisätä syyrialaisia tahoja henkilöpakotelistalle.
Myös Venäjään kohdistuvat Syyria-pakotteet ovat olleet esillä, mutta diplomaattilähteiden mukaan niiden asettamiseen ei ole riittävää tukea.
Britannian odotetaan nostavan asian esiin huippukokouksessa, mutta päätös edellyttäisi yksimielisyyttä, jota ei ole näköpiirissä.
Uutistoimisto AFP:n näkemästä kokousluonnoksesta voi kuitenkin lukea uhkauksen myös Venäjän suuntaan.
– Jos nykyiset julmuudet jatkuvat, EU harkitsee kaikkia vaihtoehtoja, mukaan lukien uusia rajoittavia toimia, jotka kohdistuvat (Syyrian) hallintoa tukeviin yksilöihin ja yhteisöihin, luonnoksessa todetaan.
Brysselissä on pantu merkille, että Venäjä on osoittanut ennenkin avomielisiä eleitä huippukokousten alla.
Huippukokouksen alla Venäjä esiintyi yhteistyöhaluisena.
Maa ilmoitti kahden vuorokauden ”humanitaarisesta tulitauosta” Syyrian Aleppoon, jota on viime viikkoina pommitettu rajusti.
Lisäksi Venäjä istui neuvottelupöytään Ukrainan, Saksan ja Ranskan johdon kanssa Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi.
Brysselissä on pantu merkille, että Venäjä on osoittanut ennenkin avomielisiä eleitä huippukokousten alla.
EU-piireissä on leukailtu itseironisesti, että ainakin EU-johdon kokoontumisilla on Moskovan näkökulmasta jotain merkitystä.
Venäjän yhteistyöhalulle ei kuitenkaan ole usein löytynyt todellista katetta.
Uutistoimisto Reutersin haastatteleman Nato-diplomaatin mukaan Venäjän sota-alukset tuovat parhaillaan lisää taistelijoita Syyrian Aleppon pommittamista varten.
– Kahden viikon sisällä näemme Aleppoon kohdistuvien ilmaiskujen voimistuvan, osana Venäjän strategiaa julistaa siellä voittoa, diplomaattilähde sanoi.
Illalliselta ei ole tiedossa päätöksiä myöskään Ukrainaan liittyvien talouspakotteiden jatkosta.
Päätös on siirretty myöhemmäksi, jotta Venäjä-suhteesta voidaan keskustella yleisemmällä tasolla.
Italia on puhunut Unkarin, Kreikan ja Kyproksen tavoin Venäjä-pakotteiden asteittaisesta purkamisesta.
Diplomaattilähteiden mukaan tähän ei ole toistaiseksi mitään mahdollisuuksia, koska Minskin rauhansopimuksen toimeenpano on yhä pahasti jumissa.
Venäjän lisäksi EU-johtajat keskustelevat tänään pakolaiskriisin hoidosta ja erityisesti yhteistyön edistämisestä lähtömaiden kanssa.
Afrikan maille on luvattu lisäapua, jos ne rajoittavat siirtolaisten lähtöä ja suostuvat yhteistyöhön palautuksissa.