Entinen Kremlin palkkasotilas paljastaa: Tämän takia Venäjä rämpii Ukrainassa

Ukrainan sota

Venäjän epäonnistuminen Ukrainan pääkaupungin Kiovan valtaamisessa johtui siitä, etteivät venäläisjoukot olleet viime vuosien aikana kohdanneet kunnon vastusta, sanoo Marat Gabidullin, joka työskenteli aiemmin venäläiselle yksityiselle palkka-armeijalle, Wagner Groupille.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Gabidullin osallistui Syyrian sotaan sekä Krimin miehitykseen vuonna 2014. Sittemmin palkkasotilas on päättänyt kertoa julkisuuteen kokemuksistaan pahamaineisen Wagnerin riveissä.

Gabidullin arvioi, että Venäjän väliintulo pelasti Syyrian presidentti Bašar al-Assadin hallinnon.

Gabidullinin mukaan maataisteluissa Venäjä kuitenkin tukeutui pääasiassa palkkasotilaisiin. Sen oma armeija puolestaan keskittyi ilmaiskujen tekemiseen.

Gabidullin huomauttaa, että ISIS-taistelijoilla ja muilla aseellisilla ryhmillä ei ollut ilmatorjuntajärjestelmiä tai tykistöä, joten kohteita saattoi pitää helppoina.

Gabidullin lopetti uransa palkkasotilaana jo vuonna 2019, mutta hänet yritettiin rekrytoida vielä mukaan Ukrainan sotaan.

Gabidullin sanoo kieltäytyneensä tarjouksesta osittain sen takia, että hän tiesi venäläisjoukkojen olevan huonosti valmistuneita sotaan.

Näin siitäkin huolimatta, että Venäjän armeija oli ylpeillyt uusilla aseillaan ja Syyrian kapinallisten lyömisellä.

– Ukrainan armeijan ankara vastustus yllätti heidät täysin, Gabidullin kertoo.

Ennen sodan alkua venäläissotilaat kertoivat Gabidullinille, että Ukrainassa heitä odottaisi todennäköisesti hajanaisia aseellisia ryhmiä, jotka olisivat huonosti organisoituja.

Ex-palkkasoturi sanoo, että hänen varoituksensa Ukrainan armeijan puolustuskyvystä kaikuivat kuuroille korville.

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov sanoo Reutersille, ettei hän tiedä mitään Gabidullinista tai hänen palveluksistaan yksityisille sotilasyrityksille.

– Meillä ei voi valtiona, hallintona, olla mitään tekemistä sellaisen kanssa, Peskov kuittaa.

Venäjän puolustusministeriö ei vastannut Reutersin haastattelupyyntöön.