Entinen kirkkoherra tuomittiin Venäjän informaatiovaikuttamista tutkineen toimittaja-kirjailija Jessikka Aron vainoamisesta

Aroon ja tutkijaan kohdistuneet rikokset jatkuivat yli kahden vuoden ajan. Tuomittu kiisti syytteet.
Oikeus

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut entisen kirkkoherran ehdolliseen vankeusrangaistukseen toimittaja-kirjailija Jessikka Aron vainoamisesta ja tutkijaan kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta.

Oikeuden mukaan Juha Molari, 56, vainosi Aroa yli kahden ja puolen vuoden ajan vuosina 2015–2017. Hän kirjoitti Arosta blogiinsa ja MV-julkaisuun yhteensä yli 40 kirjoitusta.

–  Molarin Aron henkilöön kohdistama halventava ja asiaton arvostelu on ollut sen saaman julkisuuden, toistuvuuden ja jatkuvuuden johdosta sekä intensiivistä että poikkeuksellista, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan Molarin toiminnan motiivina olivat Aron Venäjän informaatiovaikuttamisesta kirjoittamat artikkelit. Vainoaminen aiheutti Arolle pelkoa ja ahdistusta, oikeus toteaa.

Myös tutkijaan kohdistunut törkeä kunnianloukkaus kesti yli kaksi vuotta vuosina 2014–2017. Oikeuden mukaan Molari esitti yhteensä seitsemässä blogikirjoituksessa ja MV-julkaisun artikkelissa tutkijasta valheellisia tietoja ja vihjauksia sekä halvensi tätä.

Oikeuden mukaan kunnianloukkaukset levisivät laajalle, sillä Molarin MV-julkaisussa julkaistuja kirjoituksia luettiin paljon.

Molari kiisti syytteet kokonaisuudessaan. Hän kiisti aiheuttaneensa Arolle pelkoa tai ahdistusta ja katsoi, etteivät kirjoitukset olleet vainoamista.

–  Molari on osallistunut kirjoituksillaan yhteiskunnalliseen keskusteluun tärkeästä aiheesta, ja suurin osa kirjoituksista oli reagointeja sille, mitä asianomistaja Aro on julkisessa toiminnassaan väittänyt Molarin toiminnasta tai MV-lehdestä, Molarin vastauksessa sanotaan.

Yhtä lailla Molari kiisti tutkijaan kohdistuneen rikoksen. Hän sanoi, ettei ollut esittänyt tästä valheellista tietoa tai halventanut tätä.

Molari tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hänet määrättiin maksamaan Arolle korvauksina yli 25  000 euroa ja tutkijalle liki 13  000 euroa.

STT käyttää jutussa tuomitun nimeä, koska hän on itse aktiivisesti julkaissut tuomion syynä olevia väitteitään.