Berner lupaa selvittää Trafin tietosuojaongelmat – tieto ajo-oikeudesta saatava jatkossakin

Ajokorttitiedot

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) vakuuttaa, että ongelmat liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietosuojassa selvitetään perusteellisesti ja korjataan niiltä osin kuin tarpeen on.

Trafin netissä saatavilla olleista ajokorttitiedoista syntynyt tietoturvakohu nousi esiin eduskunnan kyselytunnilla, kun suurin oppositioryhmä SDP kysyi luottamuksen palauttamisesta viranomaisiin.

Berner selvitti, että ajokorttitietojen osalta pyritään katsomaan sitä, että näitä tietoja ei olisi ristiin käytettävissä. Samalla pohditaan saatavilla olevan tiedon määrän vähentämistä.

Ministeri muistutti, että liikenneturvallisuuden näkökulmasta kuuluu saada ja on aina ennenkin ollut mahdollista saada tieto siitä, onko tielläkulkijalla ajo-oikeutta.

– Ja tämä ajo-oikeudesta tiedon saaminen tulee kansalaisilla jatkossakin olla. Nyt on oikeastaan kysymys siitä, miten tähän tietoon pääsee kiinni ja millä tavalla on mahdollista nykyisessä järjestelmässä, että näitä tietoja väärin yhdistetään.

Bernerin mukaan järjestelmä käydään ilman muuta läpi.

– Ja pyritään myöskin katsomaan, että se saadaan sellaiselle tasolle, että se on luotettava.

Bernerin mukaan samalla on hyvä katsoa, että Trafin tapauksen opetuksia voidaan myöskin hyödyntää jatkossa.

– Järjestelmät ovat keskenään hyvin samankaltaisia, ja niiden osalta on myöskin hyvä arvioida, millä tavalla tietoturvallisuus toteutuu laajemmassa mittakaavassa.

Berner korosti, että Viestintävirasto on todennut, että Trafin järjestelmät ovat keskimääräistä tietoturvallisemmassa kunnossa, mutta eivät kuitenkaan täysin tyydyttäviä.

– Me näemme kuitenkin myös tästä Trafin kokemuksesta, kuinka keskeistä kansalaisille ja yrityksille on pääsy sähköisiin järjestelmiin ja palveluihin, ja kuinka riippuvainen yhteiskunta niistä on.

Berner korosti, että Trafin nykyinen ajokorttitietopalvelu on ollut aikaisemminkin saatavilla yksittäistietoluovutuksena puhelimitse tai sähköpostitse.

– Nyt sitten sitä voidaan katsoa verkosta. Tämä palvelu ei sinänsä ole lain edellyttämä vaan lain mahdollistama, jos viranomainen näin haluaa toimia.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että koko julkinen hallinto herää tapahtuneen myötä ja tutkii omat kansalaisista kerätyt tietonsa.

– Minusta on tärkeää muistaa se, että vaikka välttämättä ei olisi lainvastaista — niin kuin tässä ilmeisesti ei ole ollut lainvastaista, että on näitä tietoja laajasti — niin meidän pitää käyttää tarkoituksenmukaisuusharkintaa siinä, mitä tietoja ihmisistä on siellä julkisissa rekistereissä.

Vehviläinen nosti esimerkiksi verottajan.

– Meidän verotietommehan, kaikkien suomalaisten verotiedot, ovat julkisia, mutta ei Verohallinto laita niitä kaikkien tietoja ulos, vaan ne ovat saatavilla, kun niitä kysytään. Ja tämä, mitä nyt on tässä tapahtunut — olen ihan varma että tässä mennään eteenpäin ja käydään läpi muutkin virastot, Vehviläinen sanoi.