Annika Saarikko pyrkii keskustan johtoon – “Ratkaisussa vaikeinta oli se, että haastan istuvan puheenjohtajan“

Keskusta

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko pyrkii keskustan puheenjohtajaksi Oulun puoluekokouksessa syyskuussa.

Saarikko ilmoitti asiasta tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Tarvitaan sisäinen palo. Tarvitään näkemys suunnasta. Ei vain puolueelle vaan koko Suomelle, hän perusteli ratkaisuaan.

Päätös ei ollut Saarikon mukaan helppo.

– Minulla on takana hyvä, ihmisenä kasvattanut vuosi. Ratkaisussa vaikeinta oli se, että haastan istuvan puheenjohtajan, hän totesi.

Saarikko on ensimmäinen kisaan ilmoittautunut haastaja nykyiselle puheenjohtajalle Katri Kulmunille.

Kulmunille on odotettu haastajaa sen jälkeen, kun hän erosi valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuksen maksuihin liittyvän kohun seurauksena kesäkuussa. Kulmuni tavoittelee jatkoa puolueen johdossa.

Saarikko kertoi tiedotustilaisuudessa arvostavansa Kulmunia ja tuntevansa suurta myötätuntoa hänen tilanteestaan. Hän perusteli päätöstään saamillaan yhteydenotoilla.

–  Niiden perusteella minulle on käynyt selväksi, että keskustaväki ansaitsee vaihtoehdon. Se on myös elävän demokratian merkki, Saarikko sanoi.

–  Haluan tarjota oman johtajuuteni ja persoonani keskustaväen arviotavaksi. En halua olla ihminen, joka jää nurkkapöytään jupisemaan, hän jatkoi.

Saarikko kertoi olevansa vahvasti sitoutunut istuvaan hallitukseen. Hänen mukaansa keskustan tulee pyrkiä vaikuttamaan aina, kun se on mahdollista.

–  Suomi tarvitsee vakautta. Haluan tukea pääministerin onnistumista tehtävässään. Toimintakykyinen hallitus on Suomen ja myös keskustan etu, Saarikko sanoi.

Hän kuitenkin korosti, että puolue tulee pitämään kiinni kynnyskysymyksistään, joita se asetti hallitukseen menemiselle.

Annika Saarikko palaa vanhempainvapaalta tiede- ja kulttuuriministeriksi ensi viikolla.

Hän sanoi haluavansa jatkaa kyseisessä tehtävässä, vaikka tulisi valituksi puolueen johtoon.

Kulmunin valtiovarainministerinä korvannut Matti Vanhanen voisi Saarikon puolesta jatkaa perinteisesti painavampana pidetyn rahasalkun kahvassa niin kauan kuin Vanhanen itse katsoo sen mahdolliseksi.

–  Matti Vanhanen on erinomainen valinta valtiovarainministeriksi. Hän nauttii ansaitusti laajaa luottamusta.

Saarikko on ollut koko ajan yksi ennakkosuosikeista Kulmunin haastajaksi.

Heinäkuun alussa Ylen suuntaa-antavassa kyselyssä keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä Saarikko oli hieman Kulmunia suositumpi puolueen johtoon. Kyselyssä ei ollut yksilöity muita ehdokkaita.

Saarikkoa veikkailtiin keskustan johtoon jo Juha Sipilän seuraajaksi viime vuonna, mutta tuolloin hän kieltäytyi elämäntilanteeseensa vedoten. Saarikon toinen lapsi syntyi kaksi viikkoa viime syksyn puoluekokouksen jälkeen.

Kommentit (4)

 • Lukija21

  Hyvä, että kisaan tulee osallistujia. Saarikkoa voisi verrata Kiuruun. Jos ajatus katkeaa, niin puhe ei hetkeksikään ja sitä piisaa aamuun saakka, jos kukaan ei keskeytä.

 • Lukija9

  Kiitokset Annikalle!
  Kuuntelin infosi ja sanomasi oli selkeä, kantaaottava ja tulevaisuutta valottava. En ota kjantaa puolestasi, enkä Sinua vastaan, mutta minussa heräsi epäilys Sinun jaksamisestasi, mikäli tulet valituksi. Valintasi jälkeen olet kolmipäinen soihtu. Olet puoluejohtaja, ministeri ja tärkein rooli Sinulla on olla perheenäiti. Herää kysymys, miten Sinä tulet jaksamaan? Sanoit tuossa tilaisuudessasi, että viikonloput ovat perheesi ja sinun yhteistä aikaa. Kyllä ministeriys antaa tuolle laatuajalle myöten, mutta miten on puoluejohtajuuden kanssa? Viime vaalikaudella puheenjohtajaa arvosteltiin äänestäjäkunnan suoranaisesta hylkimisestä. Kyllä me täällä provinsseissa odotamme, että puheenjohtaja silloin tällöin käy valamassa keskuudessamme uskoa tulevaan. Muut kanavat ovat tietysti käytössä, mutta henkilökohtainen läsnäolo on kaiken kruunu.
  Kaikkea hyvää Annika Sinulle ja perheellesi. On hienoa, että puolisosi ei asetu poikkiteloin pyrkimyksillesi!

 • Lukija17

  Tuleekohan Saarikosta Kepun neljäs naispuolinen pätkäpuheenjohtaja? Historia on melko synkkä.

 • Lukija22

  Ei käy kateeksi keskustan tehdessä ratkaisua katastrofin ja kaaoksen välillä. Kulmunilla ei eväitä kannatuskohennukseen ollut ja Saarikko jo ilmoittautuu jatkopanttivangiksi vihervasemmistohallitukseen. Ei ihme, että rehellinen osa keskustan kenttäväestä on kauhuissaan!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen