14-vuotias Pauli Kukko katsoi taivaalle ja pelkäsi – Kyllä meidän huonosti käy, hän ajatteli talvisodan ensimmäisenä aamuna

Talvisota

Koko Suomi järkyttyi marraskuun viimeisenä päivänä vuonna 1939.

Neuvostoliiton joukot olivat vyöryneet aamun varhaisina tunteina rajan yli ja aloittaneet massiivisen sodankäynnin. Useita suomalaiskaupunkeja oli pommitettu. Sekä sotilaita että siviilejä oli kuollut ja haavoittunut.

Tuosta talvisodan alkamispäivästä tuli maanantaina kuluneeksi 81 vuotta.

Sota yllätti monet täysin, vaikka siihen oli osattu varautua pitkin syksyä.

Pienen Suomen selviäminen suurta Neuvostoliittoa vastaan loi pelkoa.

Karjalankannaksen Kuolemajärvellä sodan syttyessä asunut Pauli Kukko kertoi vuonna 2017 Suomenmaan haastattelussa, kuinka hän katseli kotipihansa yli lentäneitä viholliskoneita. Ne olivat matkalla pommittamaan Viipuria.

Kukko oli tuolloin 14-vuotias. Suomalaissotilaat yrittivät ampua lentokoneita kivääreillään, mutta koneet eivät siitä välittäneet. Metalliset siivet hohtaen ne vain kiisivät eteenpäin.

Kukkoa alkoi pelottaa.

– Ajattelin, että nyt meidän käy huonosti, kun suomalaisilla ei ole tuon kummallisempia aseita, hän sanoi haastattelussa.

Seuraavana päivänä Kukko perheineen joutui lähtemään evakkoon. Taivas vain punotti puiden latvojen yllä, kun sota jylisi itärajalla.

Jutussa Pyhännällä asunut Aarne Makkonen kertoo, kuinka kotirintamalle alkoi pian tulla lauta-arkkuja. Kyläläisten isiä, veljiä, setiä ja kavereita oli kaatunut rintamalla. Hautajaisia oli tuon tuostakin.

– Olihan se riipaisevaa aikaa. Tunsin, kuinka viha sisälläni kasvoi aina, kun uusia kuolleita tuli, Makkonen kuvailee.

Kukon ja Makkosen koko haastattelun voit lukea tästä.

Talvisota kesti yhteensä 105 päivää. Se päättyi maaliskuun 13. päivä vuonna 1940. Verinen sota vaati lukemattomia uhreja.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) korostaa Facebookissa, että Suomen selviäminen talvisodasta itsenäisenä ja vapaana oli ihme.

Kaikkosen mukana ihme olisi jäänyt tapahtumatta ilman suomalaisten yhteishenkeä.

– Yhtenäinen kansa voi selvitä vaikeimmistakin koettelemuksista. Sen Suomi on osoittanut.

– Itsenäisyys lunastettiin kalliilla hinnalla. Näiden uhrausten ansiosta olemme voineet rakentaa Suomesta maan, joka monella mittapuulla on maailman parhaimmistoa, Kaikkonen summaa.

81 vuotta sitten alkoi talvisota, kun neuvostojoukot ylittivät rajan ilman sodanjulistusta. 105 raskasta päivää ja monia…

Julkaissut Antti Kaikkonen Sunnuntaina 29. marraskuuta 2020