Saarikon puhe purki kentän paineet – puoluevaltuuston hallituskritiikki jäi vähäiseksi, mutta Kemijoen jäiden lähtö väijyy jo nurkan takana

Nyt keskustalaiset tietävät, ettei hallituksessa aiota puoluejohdonkaan mielestä sinnitellä väkisin, toimittaja Samuli Vänttilä kirjoittaa näkökulmassaan
Näkökulma

Etukäteen kalistellaan, mutta saa nähdä miten käy, tiivisti eräs keskustalainen tunnelmat lauantaiaamuna ennen puoluevaltuuston kokouksen alkua.

Ja kalistelua olikin ilmassa, sillä monissa ennakkoarvioissa puoluevaltuuston pääteemaksi uskottiin nousevan se, pitäisikö keskustan lähteä hallituksesta.

Kuten tunnettua, keskustan taival Marinin hallituksessa on ollut raskas.

Kuluneena syksynä riidat ovat äityneet entistä näkyvämmiksi Veikkaus-kohuineen, talouskeskusteluineen ja ilmastoriihineen.

Keskustalaisia ahdistaa. Ajatuserot muihin hallituspuolueisiin ovat alkaneet tuntua turhan suurilta.

Mitä me tällaisessa porukassa enää teemme, kysyy moni. Eikä tilannetta helpota lainkaan se, että kannatus mataa surkeissa lukemissa.

Tunnelma keskustalaisten joukossa oli kuitenkin toinen, kun lauantain pitkä kokouspäivä taittui iltaa kohden. Ei tästä niin kriittistä kokousta tullutkaan, tuumasi yksi kokousedustaja.

Sanoilla oli myös katetta, sillä puoluevaltuuston yleiskeskustelu osoittautui ennakko-odotuksista poiketen yllättävänkin maltilliseksi.

Toki kritiikkiäkin oli. Joissain puheenvuoroissa opposition oven sanottiin olevan jo raollaan.

Mikä sitten muutti tunnelman?

Useampi keskustalainen sanoi puolueen puheenjohtajan Annika Saarikon pitämän puheen purkaneen pahimmat paineet kokousväen tunnelmista.

Saarikko niin sanotusti tyhjensi pajatson.

Keskustajohtaja linjasi puheessaan harvinaisen selvin sanoin, että mikäli muiden hallituspuolueiden pyrkimykset talouden kehysten ylittämisestä eivät laannu, keskusta lähtee hallituksesta.

Jopa ennen kuin jäät ehtivät sulaa Kemijoesta, Saarikko terävöitti viestiään.

Se tuntui osuvan ja uppoavan kokousväkeen. Linjauksillaan Saarikko loi keskustalaisille selkeän suunnitelman ja tulevaisuudennäkymän epäselvään ja tunteita nostattavaan tilanteeseen.

Nyt keskustalaiset tietävät, ettei hallituksessa aiota puoluejohdonkaan mielestä sinnitellä väkisin.

Sen enempää puoluevaltuutettujen ei tarvinnut uhota, että nyt saa riittää. Keskusta tuntuu olevan uhkauksensa kanssa tosissaan.

Ihan kevein perustein näin voimakkaita sanankäänteitä ei ole tapana heitellä.

– Se mitä sanoin, myös tarkoitin, painotti Saarikko tiedotusvälineille.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi Saarikon sanomisia sovittelevaan sävyyn, kuten pääministerin kuuluukin. Marin sanoi uskovansa, että hallitus löytää vielä yhteisen sävelen.

Sanojen takana kuitenkin kytee paljon muutakin. Marin on muun muassa väläytellyt syksyn aikana useita kertoja kehysten ylittämistä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tyrmäsi omalta osaltaan Saarikon puheet sunnuntaina.

Pääministeri Sanna Marin sanoi lauantaina, ettei hänellä ole epäilystäkään siitä, etteikö hallitus löydä yhteiset ratkaisut myös tulevaisuudessa. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Sen kuuluisan yhteisen sävelen löytyminen talousnäkymiin ei tule olemaan ihan helppoa.

Jos keskusta päättäisi laittaa pillit pussiin ja lähteä hallituksesta, tarkoittaisi se melko varmasti uusia vaaleja.

Nykyisellä kannatuksella se olisi kuitenkin keskustalle katastrofi. Mutta olisiko sittenkään, kysyttiin myös puoluevaltuuston kokouksen käytävillä.

Keskustan jumiutuneet kannatuslukemat tuskin kohoavat kummoisesti hallituksessakaan.

Vuoden 2023 eduskuntavaalit huolettavat monia. Onko niitä odotettava hallituksessa kituuttaen vai voisiko tiukkana oleminen ja hallituksesta lähteminen jopa antaa pientä lisäpotkua, käytävillä pohdittiin.

Samalla hallituksesta lähteminen olisi valtava riski. Ihan kevein perustein sellaista ei kannata tehdä.

Politiikan seuraajille on tiedossa jännittävä loppuvuosi.

Katseet kannattaa kääntää ensi kevääseen. Hallituksen on määrä päättä joulukuussa miljardiluokan hävittäjähankinnoista, tammikuussa odottavat aluevaalit.

Helmikuussa hallituksen pitäisi löytää ratkaisuja työllisyystoimiin, sitten tulevat eteen kehyspäätökset.

Nurkan takana väijyvät myös syksyn budjettiriihessä sovitut mahdolliset ilmastotoimet, joita perälaudaksi kutsutaan.

Joku kysyi puoluevaltuuston iltatilaisuudessa, että milloin ne jäät Kemijoesta lähtevät.

Kuulemma huhtikuussa.

Samuli Vänttilä Toimittaja