Valtiorahoitusten läpivalaisu on perusteltua

Mielipide

Kansliapäällikkö Raimo Luoma (TEM) kyseenalaisti valtion yritystukia (HS. 31.7.). Myös yrityskenttä kokee, että monia aloja tuetaan maan tapana.

Suomessa on huutava tarve päivittää opit. Vauraus ei synny kasvusta, vaan tuottavuudesta ja omistamisesta. 

Yritys ei investoi tukien vuoksi. Raha on investoinnin polttoaine ja sen vähentäminen pienentää työllisyyttä. Tukia pitää suunnata enemmän riskilainoiksi, jotka eivät tapa yritystä! Hankkeiden luoma työ ja osaamispääoman kasvu ovat epäonnistuessaankin voittoa.

Onnistuminen on kaksoisvoitto, etenkin, kun esimerkiksi luovat alat pursuavat työhaluista väkeä, joille osaamisen kartutus on intohimo.

Maailman tuotantotalous on kääntynyt päälaelleen. Ennen seisoimme puujaloilla, mutta nyt tulos syntyy yläpäällä. Intellectual property voi olla tuottavuudeltaan tuhansia prosentteja.

Jotta kilpailu ja yhdenvertaisuus voivat toteutua, IPR-investoinneille on luotava valtion takaama, palkkoihin pohjaava omaisuusarvo. Aineeton investointi ei ole kertakulu, vaan se pitää voida rahoittaa kiinteistön tavoin kymmenien vuosien ansainta-ajoille.

Valtion rahoitusorgaaneita ei perehdytetty brändi-, softa-, peli-, elokuva- ja levyteollisuuteen 2004, vaikka KTM johti kolmen ministeriön Creafin -ohjelmaa ja antoi rahoituksen proaktiivisuuslupauksia. Valtiorahoittaja tappoi näitä yrityksiä kuin torakoita. Alkuun sai rahoitusta, mutta mieli otti vallan, kun ymmärrys syntyvään arvoon puutui.

Arvotyhjiön vuoksi Suomen luova talous on noin 10 miljardia euroa alle EU:n keskiarvon. Ilman henkisten pääomiemme omistamista ja rahoitusta Suomi on alipalkattu työleiri, josta kulttuuri- ja osaamispääomien tuotot lahjoitetaan ulkomaille.

Silläkin uhalla, että emme edelleenkään saisi valtion tukia tai rahoituksia, koen velvollisuutena osallistua näihin keskusteluihin. Legitimaationa meillä on kolme selvää oikeusmurhaa kesken sovittujen jätti-investointien. 

Räikeimpään niistä silloinen TEM-kansliapäällikkö antoi täyttymättömän korjauslupauksen.

Erkki Puumalainen
Toimitusjohtaja
, Poptori Oy