Lukijalta: Joustavat suurkuluttajat ovat tie kohtuuhintaisempaan, omavaraisempaan ja ilmastoystävällisempään sähköjärjestelmään
Suomenmaa kertoi Energiateollisuuden tekemästä kyselystä, jossa nousivat esille suomalaisten energiapoliittiset toiveet: kohtuuhintainen energia, omavaraisuuden kasvattaminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen.
Näihin kaikkiin tavoitteisiin vastaaminen on monimutkainen yhtälö, joka vaatii uusia lähestymistapoja. Perinteiset tavat, kuten ydinvoiman lisärakentaminen tai vain uusiutuvan energiantuotannon kapasiteetin lisääminen, eivät yksin kykene täyttämään näitä odotuksia.
Kyselyn mukaan suomalaiset arvostavat energian kohtuullista hintaa. Tämä prioriteetti korostuu entisestään, kun tarkastellaan sähkön rajua hintavaihtelua. Vuonna 2024 Suomessa oli noin 900 tuntia, jolloin sähkön hinta oli negatiivinen tai nolla, mutta samanaikaisesti koettiin monia hintapiikkejä kylminä ajanjaksoina.
Tämä ilmiö – rakenteellinen epätasapaino – tuotannon ja kulutuksen välillä osoittaa, että tarvitsemme joustavaa kulutusta markkinoiden vakauttamiseksi.
Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä huomautti, että kansalaiset olettavat energian jo olevan puhdasta, eivätkä haluaisi maksaa siitä lisää.
Tämä asettaa haasteen: Onko mahdollista tuottaa kohtuuhintaista ja puhdasta energiaa tavalla, joka tukee omavaraisuutta? Kuinka turvaamme toisaalta uusien energiantuotantoinvestointien takaisinmaksuajat?
Joustavat datakeskukset ja muut joustavat suurkulutuksen muodot tarjoavat tähän välittömän ratkaisun.
Joustavat suurkuluttajat kykenevät hyödyntämään matalien ja negatiivisten hintojen tunnit kuluttamalla sähköä silloin, kun tarjonta ylittää kysynnän. Samalla ne vapauttavat kuluttamaansa sähköä muille hintojen syystä tai toisesta noustessa. Tämä tasapainottaa markkinoita ja auttaa pitämään sähkön hinnan kohtuullisena kuluttajille – ilman, että veronmaksajien pitäisi subventoida kasvanutta kysyntäjoustoa.
Lisäksi joustavat suurkuluttajat, kuten joustavat datakeskukset, tukevat energiaomavaraisuutta. Ne luovat uutta vientiä edullisesta sähköstä hyödyntämällä globaalien laskentamarkkinoiden mahdollisuuksia ja samalla kannustavat rakentamaan lisää sähköntuotantoa. Tämä houkuttelee myös uutta sähköintensiivistä teollisuutta Suomeen ja tuo kaikissa vaiheissa Suomeen kipeästi tarvittavia veroeuroja ja uusia työpaikkoja. Näin joustavat suurkuluttajat eivät vain tasoita sähkömarkkinoiden heiluntaa, vaan vahvistavat omalta osaltaan kestävää talouskasvua.
Kyselyssä korostui myös kansalaisten tarve parantaa sähköjärjestelmän toimitusvarmuutta. Noin neljännes vastaajista totesi, ettei sähkökatko saisi kestää yli puolta tuntia. Joustavat datakeskukset voivat reagoida sähköverkon muutoksiin millisekunneissa ja auttaa vakauttamaan verkkoa kriittisillä hetkillä. Tämä tukee toimitusvarmuuden parantamista samalla, kun sähkökatkojen riski vähenee.
Aurinkovoiman korkea kannatus on ymmärrettävää. On kuitenkin tärkeää huomata, että aurinkoenergian tuotanto on sää- ja olosuhderiippuvaista. Sen täyden potentiaalin hyödyntämiseksi tarvitsemme joustavia suurkuluttajia, kuten joustavia datakeskuksia, jotka voivat mukauttaa kulutustaan tuotannon vaihteluiden mukaan, hakeutua mobiileina ja paikkaan sitomattomina yksiköinä kuluttamaan heti kun sähköä on tarjolla ja tällä tavoin luoda vakautta ja ennustettavuutta myös “etupeltoon” rakennettaville aurinkovoimaloille.
Moderni sähköjärjestelmä ei voi kuitenkaan nojata yksinomaan epäjatkuvaan tuotantoon, vaan tarvitsemme runsaasti ennen kaikkea ydinvoimaa – ja jos Suomeen ei rantaudu pikaisesti lisää uusia teollisia, mielellään joustavia, kulutusinvestointeja, ydinvoiman lisärakentamisen kannustimet eivät ole kovin kummoiset, kuten LUT-yliopiston professori Esa Vakkilainen totesi jo viime vuoden alussa Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa.
Suomalaisten toiveet energiapolitiikassa – kohtuuhintainen energia, omavaraisuus ja puhdas energia – ovat saavutettavissa, mutta vain, jos kykenemme ottamaan nopeasti uusia innovatiivisia ratkaisuja.
Joustavat datakeskukset tarjoavat valmiin ja markkinaehtoisen vastauksen näihin haasteisiin. Ne eivät siis vain vakauta markkinoita ja lisää energiajärjestelmän kulutusjoustoa, vaan myös vauhdittavat puhdasta siirtymää ja luovat uutta arvoa puhtaasta sähköstä Suomen pieneen avotalouteen.
On aika katsoa vuotta pidemmälle ja tutustua laajamittaisesti joustavien datakeskuksien ja muiden joustavien suurkuluttajien tarjoamiin mahdollisuuksiin. Joustavat suurkuluttajat eivät ole vain yksi ratkaisu muiden joukossa – ne ovat keskeinen osa puhdasta energiajärjestelmää, joka toivottavasti vastaa jo lähitulevaisuudessa suomalaisten odotuksiin tehokkaasti, kestävästi ja paljon arvoa luoden.
Thomas Brand
Tutkimusjohtaja
Coinmotion Oy
Jaakko Kaijala
Hallituksen puheenjohtaja, datakeskusasiantuntija
Nordblock Oy
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/