Rantakangas pettynyt KHO:n päätökseen Oulaskankaan synnytyssairaalasta

Kansanedustaja näkee taustalla myös synnytyssairaaloiden välistä kilpailua
Oulaskangas

Keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas Haapavedeltä on pettynyt korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen Oulaskankaan synnytystoiminnan lopettamisesta. KHO hylkäsi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valituksen ja synnytystoiminta tulee loppumaan Oulaskankaalla tämän vuoden loppuun mennessä.

– Vallan kolmijaon mukaan en voi kansanedustajana arvostella tuomioistuimen päätöstä, mutta pettymykseni voin ilmasta, Rantakangas sanoo tiedotteessaan.

Pohjois-pohjanmaalainen Rantakangas pitää valvontavirasto Valviran toimintaa ajojahtina Oulaisissa sijaitsevan synnytyssairaalan osalta.

– Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstö on tehnyt virkavastuulla kaikki ne toimet ja velvoitteet, mitä näiltä tai Oulaskankaan sairaalalta on edellytetty. Tämäkään ei näytä riittävän.

Rantakangas näkee Valviran toiminnan taustalla alueellisia motiiveja.

– Raadollisesti asiassa on kysymys Pohjois-Suomen erva-alueen eri synnytyssairaaloiden kilpailusta.

Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira oli määrännyt Yle Uutisten mukaan vuonna 2016, että synnytystoiminta on lakkautettava vuoden 2017 keväällä. Nyt korkein hallinto-oikeus antoi jatkoaikaa kuluvan vuoden loppuun 31.12.2018 saakka.

KHO perustaa päätöksensä sairaalan vuosittaisten synnytyskertojen alhaiselle lukumäärälle. Synnytyksiäkin koskevan päivystysasetuksen mukaan kunnan tai kuntayhtymän on huolehdittava, että synnytyksiä hoitavassa sairaalassa hoidetaan vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa. Vuonna 2017 synnytysten lukumäärä Oulaskankaan sairaalassa oli 864.

Rantakangas vetoaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin, jotta se toteuttaisi vielä henkilöstön koulutusta ja hoitoyksikön laitteita koskevat vaatimukset.

– Ouluun ollaan rakentamassa 500 miljoonaa euroa maksavaa uutta sairaalaa, joten sairaanhoitopiirin toimin on tärkeä turvata Oulun eteläiselle alueelle tärkeän Oulaskankaan synnytyssairaalan tulevaisuus.