Keskustan Hilkka Kempistä ensimmäinen vuoden valtuutettu – “Olen pyrkinyt työssäni rakentamaan siltoja"

Vaikuttaminen

Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja tuore kansanedustaja Hilkka Kemppi valittiin vuoden valtuutetuksi Kuntajohtajapäivillä.

Tunnustus jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.

– Olen pyrkinyt työssäni rakentamaan siltoja valtuutettujen, työntekijöiden ja kuntalaisten välille ja rakentamaan sitä kautta uudenlaista osallistavaa kunnan toimintakulttuuria, Kemppi kertoo.

Hän muistuttaa, ettei valtuuston puheenjohtaja yksin voi tehdä ihmeitä, mutta voi vaikuttaa niiden syntymiseen.

Kemppi iloitsee palkinnosta ja kertoo, että se antaa arvoa kuntatyöhön menneille tunneille, jotka usein jäävät vaille kiitosta tai huomiota.

Kemppi on kiitollinen, että Asikkalan valtuusto kaksi vuotta sitten luotti nuoreen naiseen ja valitsi hänet puheenjohtajakseen. Kempille on tärkeää, että palkinto tulee oman kunnan luottamushenkilöiden ja työntekijöiden yhteisellä tuella. Hänen mukaansa aiemmin eripurainen Asikkala kykenee uusiutumaan ja yhteinen suunta alkaa löytyä.

Kemppi kertoo, että hänen tapansa johtaa on positiivinen ja ennakkoluuloton. Hänen tavoitteenaan on ollut purkaa vastakkainasettelua ja olla kunnianhimoinen elinvoiman osalta.

– Me emme ole jääneet makaamaan synkkiin tilastoihin siitä, miten kehyskunnat näivettyvät.

Kemppi uskoo kotikuntansa elinvoimaan ja uusiutumiskykyyn. Hänen mukaansa pärjäämisen resepti kunnissa on jatkossakin talouden tasapaino ja rohkeus investoida. Asikkalassa tämä on tarkoittanut satsauksia Perhekeskukseen ja erilaisiin elinvoimahankkeisiin.

Kemppi haluaa esimerkillään rohkaista myös muita nuoria mukaan kuntapolitiikkaan. Alun perin Kemppi lähti mukaan kuntapolitiikkaan konkreettisista syistä. Hänellä oli halu parantaa naapuruston elinolosuhteita.

Tapani Tölli, Rinna Ikola-Norrbacka, Hilkka Kemppi ja Minna Karhunen Kuntajohtajapäivillä keskiviikkona Oulussa. (Kuva: Olga Oinas-Panuma)

Palkittu vaikuttaja aikoo jatkaa kansanedustajuuden ohella valtuuston puheenjohtajana ja kertoo, että kuntapolitiikka tuo sisältöä eduskuntatyöhön. Hänen mukaansa tehtävät eivät sulje toisiaan pois, sillä eduskunnassa päätetään laeista ja raameista, kunnat päättävät arjen toteutuksesta.

Kempille kansanvalta ja kansanviisaus ovat intohimo ja hänen mukaansa porukalla tehdään parhaat päätökset.

– Kuntapäätösten teko tuo konkretiaa eduskuntatyöhön, Kemppi tiivistää.

Vuoden valtuutettu -palkinnon saaja päätettiin raadissa, jonka puheenjohtajana toimi pitkäaikainen vaikuttaja ja ex-kuntaministeri Tapani Tölli.

Ehdokkaita palkinnon saajaksi oli 46 ja heitä oli ehdotettu suoraan kunnista.