Keski-Suomen piirikokouksessa roimaa ruoskintaa: ”Kentän ääntä ei saa unohtaa”

Piirikokous

Roimaa ruoskintaa ja kentän ääntä kuultiin keskustan Keski-Suomen piirin vuosikokouksessa Kivijärvellä, kun kokousväki suomi puolueen vaalitappion syitä.

Keskeisimmäksi syyksi löytyi se, ettei kentän ääntä kuultu ja puolueen viestiä ei sanoitettu niin, että tavallinenkin äänestäjä olisi ymmärtänyt sen.

Yksittäiseen keskustalaiseen äänestäjään saattoi iskeä ikävästi keskustavetoisen hallituksen toteuttama aktiivimalli tai taksilaki, mutta teiden kunnossapitoon annetut miljoonat eivät omalle kylälle saakka riittäneet.

Puheenvuoroissa pohdittiin muun muassa median roolia vaalitaistossa.

Kivijärveläinen Sirkka Kauppinen näki, että media aika pitkälle ratkaisi vaalit: keskustan asiallinen sanoma ei mennyt läpi. Puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä totesi vaalien olleen populismin riemuvoitto.

Jouko Leskinen näki, että myönteistä julkisuutta ei saatu, sillä oman hännän nostaminen unohtui. Kun Sipilä aloitti puheenjohtajana, oli Pyörät pyörimään  -tapahtuma ja muita. Sittemmin tällainen loppui ja julkisuudessa käytiin puolueen ja puheenjohtajan kimppuun, eikä sitä vastaan Leskisen mukaan oikein osattu puolustautua.

 – Meiltä ei löytynyt kärkevää vastapuhujaa. Oltiin kuin nyrkkeilysäkki, Leskinen sanaili ja korosti, että jatkossa tähän pitää puuttua ja markkinahenkisyyttä pitää löytyä. Kivelä myönsi, että tarvitaan sanoman yksinkertaistamista ja markkinointia.

– Alkutuottajat maalla ovat pettyneet keskustaan. Herätkää! Maatalous on kriisissä. Siellä on hätä maatiloilla, multialainen Pirjo Saarinen sanoitti.

Arja Rekonen Kinnulasta oli huolissaan siitä, että perussuomalaiset ovat vieneet keskustalaisia nuoria kuin pässiä narussa. Keskustelussa muistutettiin, että nuoriin pitää panostaa.

Keskustan osallistuminen sosialidemokraattisen Antti Rinteen vetämiin hallitusneuvotteluihin kirvoitti myös keskustelua.

– Joku tolkun ääni pitää olla tai ainakin sitä pitää yrittää, Kivelä totesi ja kertoi miksi neuvotteluihin lähdettiin perusteellisen pohdinnan ja mielipidekyselyn jälkeen.

Hänen mukaansa keskustalla ei ole tarvetta joustaa hallitusneuvotteluissa.

KinnulalainenIlpo Leppänen varoitti hallitukseen menosta ja totesi, ettei keskustassa varmaan mietitty mitään, kun kannatuksesta menetettiin puolet edellisiin vaaleihin verrattuna.

– Ei unohdeta kentän ääntä, hän painotti.

– Keskusta unohti paljon. Siitä on kysymys, Kivelä myönsi. Keskustan kohtaloksi koituivat vuoden 2011 vaaleissa paskalaki ja nyt aktiivimalli, taksilaki, ilmastonmuutos sekä pakolaisvirta ja Oulun tapahtumat, joita perussuomalaiset käyttivät vaalityössään härskisti hyväksi.

Kentän ääni pääsi vahvasti esille Keski-Suomen piirin vuosikokouksessa, kun kokousväki äänesti nurin kaksi piirihallituksen esitystä: vaalivaliokunnasta luovuttiin miltei yksimielisesti ja piirihallituksen kooksi äänestettiin 20 jäsentä sekä näiden lisäksi puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

 – Kun vaalitappio on kärsitty, pitää palata juurille, kahtakymmentä jäsentä esittänyt kinnulalainen Esko Pelkonen perusteli. Piirihallituksessa tulee hänen mukaansa olla yksi jäsen jokaisesta Keski-Suomen kunnasta.

 – Puoluehallinnon ja -toimiston on syytä oppia, että kentälläkin on toimintaa ja elämää, eikä sanella, konneveteläinen Jouko Salonen jyrähti.

– Tätä keskusta kaipaa. Tätä purkausta, piirin puheenjohtaja Pertti Lehtomäki kiteytti käydyn poliittisen keskustelun.