Kärnä: Ravintolat ja matkailuyritykset rajoituksitta auki koronakoirien avulla

Koronakoirat

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä esittää, että hallitus valmistelisi säädökset, jotka mahdollistaisivat ravintoloiden ja matkailuyritysten avoinna olon ja massatapahtumien järjestämisen normaalisti, mikäli kaikki asiakkaat testattaisiin koronakoiria käyttäen.

– Koronakoirat olisivat nopea ja helppo tapa massatestauksiin. Koira voi tunnistaa koronaviruksen ihmisestä aikaisemmin kuin laboratoriotesteissä ja yhtä luotettavasti. Jos kaikilla ravintolan, matkailuyrityksen tai massatapahtuman asiakkailla olisi koronakoiralta ”terveen paperit”, ei ole mitään riskiä että virus leviäisi, vaikka turvavälejä ei olisi tai maskeja ei käytettäisi.

Kärnä katsoo, että tällöin normaalista poikkeaville aukiolorajoituksille ei olisi tarvetta. Hän uskoo, että koronakoirat myös hidastaisivat viruksen leviämistä, sillä koiran ilmaistessa asiakkaan olevan kantaja, tämä voitaisiin ohjata välittömästi lääkärin kautta karanteeniin.

Keskustaedustaja toteaa, että koronakoirat voisivat pelastaa paljon maamme taloudesta ja palauttaa monen liiketoiminnan raiteilleen.

– Ongelma on tässä vaiheessa säädösten puute ja koirien saatavuus, mutta onneksi niitä voidaan kouluttaa nopeasti. Valtion kannattaisi myös myöntää yrityksille tukea, että nämä voisivat ryhtyä nopeasti hankkimaan omia koronakoiriaan ja kehittämään toimivat testaustilat yrityksen ovelle. Vahtiva koronakoira ravintolan ovella varmistaa minuutissa, että asiakkailla on lupa bilettää turvaväleistä välittämättä, Kärnä visioi.