Heikkinen: Terve järki toisi miljoonasäästöjä potilaskuljetuksiin

Joukkoliikenne

Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen peräänkuuluttaa tervettä järkeä julkisesti tuettuihin henkilökuljetuksiin.

– Valtion budjetista maksettava joukkoliikenneraha on vajaa 100 miljoonaa euroa. Samaan aikaan julkisesti tuettuihin henkilökuljetuksiin kuluu huomattavasti suurempi summa, josta kukaan ei näytä olevan kovinkaan huolestunut, Heikkinen kritisoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Kelan ja kuntien korvaamat potilaskuljetukset ovat Heikkisen mukaan yhteiskunnalle suuri ja kasvava menoerä: viime vuonna yksin Kela korvasi taksimatkoja 175 miljoonalla eurolla.

– Kyytien yhdistämisellä yhteiskunta voisi säästää miljoonia euroja, eivätkä nämä rahat ole kenenkään hyvinvoinnista pois.

– Nykyisin yhteiskunnan rahoja menee hukkaan kunnan ja Kelan kyytien ajellessa peräkanaa vain siksi, että kyytien maksaja on eri, savolaisedustaja ihmettelee.

Hanna-Kaisa Heikkinen muistuttaa, että erilaisia kokeiluja on jo tehty ympäri maata.

Kelan suorakorvaushankkeessa matkojen yhdistelyn, tilausten keskittämisen ja digitalisoinnin myötä julkisesti tuetuista henkilökuljetuksista säästetään tänä vuonna arviolta 24 miljoonaa euroa.

– Tulevaisuudessa samaan kyytiin pitäisi ottaa sekä itse matkansa maksavia että yhteiskunnan matkakorvauksia saavia asiakkaita. Tämä säästää kaikkien osapuolien kuluja, Heikkinen esitti.

Ministeri Bernerin käynnistämän joukkoliikenteen kokonaisuudistuksen onnistuminen on Heikkisen mielestä kohtalonkysymys pitkien välimatkojen päässä asuville suomalaisille.

–  Siksi on välttämätöntä tarkastella kaikkia julkisia rahavirtoja, jotka kohdennetaan ihmisten liikkumismahdollisuuksien tukemiseen, hän painotti.

Heikkinen toivoi kekseliäisyyttä myös yksittäisiltä toimijoilta. Hyvä esimerkki olisi hänen mukaansa tuoda vaikkapa säännöllisesti dialyysihoidossa käyviä potilaita hoitoon alueittain kimppakyydeillä.

– Eniten potilaat ja yhteiskunta hyötyisivät siitä, että samassa kyydissä olisi useampi henkilö ja että lääkärireissulla saisi käydä hoitamassa muitakin asioita: kaupassa, kahvilla tai harrastuksessa.