Kahden lipun vaalit
Suomessa äänestetään nyt poikkeuksellisesti kahdella äänestyslipulla samoissa vaaleissa. Viimeksi julkisissa vaaleissa näin tapahtui vuonna 1996, jolloin kuntavaalit ja EU vaalit pidettiin yhtä aikaa. EU-vaaleissa valittiin tuolloin ensimmäistä kertaa Suomen mepit kansanvaalilla. Ensimmäiset 22 kuukautta Suomea edustaneet mepit olivat eduskunnan valitsemia.
On pohdittu, kuinka paljon sekaannuksia tulee, kun täytyy käyttää kahta äänestyslippua. Voi olla, että tuleekin, ja on tutkittava tarkasti, miten äänestysmenettelyä voitaisiin tarvittaessa kehittää. Demokratian kannalta on joka tapauksessa tärkeää, että äänestämme suoraan sekä kunnanvaltuustot että aluevaltuustot – eikä niin, että esim. kunnat valitsisivat edustajansa aluevaltuustoon, kuten maakuntaliittojen ja eri kuntayhtymien valinnat tapahtuvat.
Suomen ev. lut. kirkon puolella kaksi lippua on ollut jo pitkään todellisuutta niissä seurakunnissa, jotka kuuluvat seurakuntayhtymiin. Yhdellä lapulla äänestää edustajaa omaan seurakuntaneuvostoon ja toisella yhteiseen kirkkovaltuustoon. Tätä jotkut ovat pitäneet hankalana ja toivoneet järjestelmään muutosta.
Itse olen kumminkin käyttänyt useamman kirkolliskokousviikon täysistunnoissa puheenvuoroja järjestelmän puolesta. Jos demokratia toimii huonosti, niin ei ratkaisu ole, että lopetetaan se kokonaan.
Minun on vaikea ymmärtää, miten kaksi äänestystä tuntuu olevan joillekin niin ylitsepääsemätön ongelma, kun monessa maailman maassa äänestetään samalla kertaa vaikka kuinka monissa vaalitoimituksissa. Vieläpä maissa, joissa koulutustaso ja jopa luku- ja kirjoitustaito on paljon heikompi kuin meillä.
Toki monissa maissa äänestys tapahtuu yhdellä lapulla, jossa on lueteltu kaikki ehdokkaat ja oman ehdokkaan nimen jälkeen tehdään jokin merkintä. Tällöin riski numeroiden sekaantumisesta poistuu. Tietenkin pitkälle listalle voi sittenkin laittaa raksin väärään kohtaan.
Meidän järjestelmässämme tällainen äänestys olisi aika hankala, sillä äänestyslipuista tulisi ”lakanoita”. Tällä tavallahan kyllä alkupään eduskuntavaalit maamme historiassa käytiin. Ehkä joku muistaa ”Punainen viiva” -elokuvan, jossa Romppaisen Topi ja Riika lähtevät korpimökistään äänestämään ja vetävät punaisella lyijykynällä viivansa suureen äänestyslomakkeeseen oman listansa yläkulmaan.
Jokaisella puolueella ja ehdokkaalla on tietenkin vastuu omalta osaltaan muistuttaa kahdella lapulla äänestämisestä. Toivottavasti aluevaalien äänestysaktiivisuus nousee ainakin jonkun verran edellisvaaleista (47,5 %), kun kuntavaaleja äänestetään nyt samalla kertaa.
Maailmanpolitiikan tapahtumat muistuttavat meitä tänäänkin, miten arvokas asia vakaa demokraattinen yhteiskunta on. Jokainen äänestäjä, ehdokas ja kampanjatyöntekijä palvelee osaltaan myös demokratian asiaa. Käydään siis äänestämässä ja pudotetaan molemmat laput uurniin!