Työpaikkoja ja ratkaisuja ilmastonmuutokseen, mutta ei hinnalla millä hyvänsä
Haminaan on suunnitteilla CNGR Finland Oy:n tehdas, joka muodostaa Kotkan rinnalla toteutuessaan Euroopan suurimman akkumateriaalitehtaiden keskittymän.
Hankkeesta on kuitenkin kuulunut erikoisia kaikuja siitä, mitä tehdas laskisi jätevesien mukana suoraan Itämereen.
Ympäristölupaa ollaan hakemassa jätevesille, joiden sulfaattipitoisuudet olisivat kuusi kertaa korkeammat kuin kaivosten jätevesissä voi olla korkeimmillaan.
Lisäksi jätevedet laskettaisiin keskelle matalaa Itämeren lahtea, jossa luontaisesti vedet eivät juuri virtaa ja jonka pohja on rikkonainen.
Haminan edustan monet pienet syvänteet, karit ja saaret vetävät sulfaattia puoleensa ja pohjaan syntyisi aiotuilla pitoisuuksilla mustaa liejua sekä rikkivetyä, joka mädän kananmunan hajun lisäksi aiheuttaa esimerkiksi kalakuolemia ja on myös ihmisille terveyshaitta.
Tämä sama ilmiö tapahtui Talvivaarassa, kun kaivoksen sulfaattivesiä laskettiin vesistöön. Sulfaattia ja mustaa liejua on vaikea poistaa vesistöstä, käytännössä saastuneet vesistöt ovat pilalla lähes ikuisesti.
Sulfaatti voi muuttua meri- tai järvivedessä myös metyylielohopeaksi, joka on elohopeaa paljon myrkyllisempi aine ja voi kulkeutua bakteerien, kalojen ja lintujen kautta ihmisiin.
Kymen hankkeet ovat valtavan tärkeä mahdollisuus alueelle ja koko Suomelle.
Itämeri on tällä hetkellä jo monin paikoin kuolemassa hapen puutteeseen. Mitään toimintaa, joka entisestään saastuttaa ainoaa mertamme, ei voi pitää hyväksyttävänä.
Siksi odotankin, että CNGR Finland Oy:n ympäristöluvan sisältö muuttuu ja että yritys hoitaa asiaan kuuluvalla tavalla jätevesien puhdistamisen.
Kun teknologiat ovat jo olemassa ja lisäksi sulfaatille on kiertotalouden nimissä paljon muuta käyttöä. Ympäristölupaan ei suotta tullut palautteena lähes 400 muistutusta tai mielipidettä.
Suomi ja maailma tarvitsee akkumateriaaleja ja siihen liittyvää teollisuutta.
Kymen hankkeet ovat valtavan tärkeä mahdollisuus alueelle ja koko Suomelle. Akkuteollisuuden olisi kuitenkin äärimmäisen hölmöä toistaa kaivosalan virheet.
Akkuteollisuudella on nyt huima mahdollisuus luoda ympäristökestävä maine ja toimintamallit sekä siten osoittaa vastuullisuus ja hyväksyttävyys suomalaisten silmissä.