Keskustan kenttäväen otettava EU-vaalit vakavasti
Eurovaalikampanjat alkavat toden teolla käynnistyä. Perinteisesti äänestysvilkkaus näissä vaaleissa on ollut vähäinen.
Etenkin meille keskustalaisille matala aktiivisuus on huono asia, sillä tuolloin kokoomuksen kannatus nousee suhteellisesti suuremmaksi – hyväosaiset kun
äänestävät aina varmimmin. Jokaisella meistä on siis paljon työtä edessään äänestäjien herättelyssä tulevina viikkoina.
Vaikka EU tuntuisi kaukaiselta, niin sen vaikutukset ovat suuret. Etenkin suomalainen metsätalous on kokemassa kovia EU-sääntelyn seurauksena.
Punavihreä politiikka uhkaa suomalaisia metsänomistajia ja heidän oikeuksiaan, vaikka juuri he ovat hyvällä metsänhoidolla kasvattaneet hiilinieluja. Tämä yksi monista syistä, miksi kenttämme pitää havahtua ottamaan vaalit vakavasti.
Itse olin viisi vuotta sitten ehdokkaana. Varoja oli vähän ja tunnelmat juuri hävittyjen eduskuntavaalien jälkeen ankeat. Mutta yrittää piti parhaansa.
Kannatukseni ei muodostunut suureksi, mutta rikkana kepun rokassa nekin äänet olivat. Entistä enemmän arvostan sen kokemuksen myötä
niitä ihmisiä, jotka laittavat itsensä likoon ehdokkaana.
Siten toteutetaan demokratiaa, jonka merkityksen nykyinen maailmanaika entistä konkreettisemmin meille osoittaa.
Tällä kertaa olen mukana Katri Kulmunin eurovaalikampanjassa. On paljon mukavampaa olla kampanjaväessä kuin itse ehdokkaana. Toivottavasti
mahdollisimman moni löytää itselleen sopivan ehdokkaan keskustan listalta.
Toivon myös, että olemme kasvaneet puolueena jo niin paljon, että kaikki keskustalaiset ehdokkaat ovat tervetulleita kampanjoimaan kaikkialle, mustasukkaisen reviiriajattelun sijaan.
Muistelen joskus takavuosina olleen kokouksen, jossa jotkut ehdokkaat saivat vähemmän puheaikaa kuin toiset yms. – Kuitenkin jokainen ehdokas kerää ääniä keskustan yhteiselle listalle.
Pienetkin äänimäärät yhteiseen koppaan ropisevina ovat tarpeen.
Valtakunnalliset vaalit ovat ehdokkaille ja tukijoukoille todella suuri ponnistus.
Tietysti useimmilla ehdokkailla on alueita, joissa heillä oletettavasti vahvempaa kannatusta kuin toisaalla, ja kampanjointi painottuu sinne
suunnille. Mutta kukaan ei saa sataa prosenttia oman alueensa äänistä, ei edes omalle puolueelle siellä annetuista äänistä.
Siksikin on hyvä, että ehdokkaat ja heidän kampanjansa kiertävät ympäri maata. Pienetkin äänimäärät yhteiseen koppaan ropisevina ovat tarpeen.
(Tulee mieleen, kun Kemijärvellä aikanaan kuntavaaleissa eräällä pienellä äänestysalueella annettiin 51 ääntä. Kylän paikallinen maalaisliittolainen ehdokas sai 50 ääntä ja kirkonkylässä asuva kokoomuslainen pohatta sai yhden äänen. Onneksi ääniä ei lasketa enää niin rajatusti, sillä äänestyssalaisuus vaarantuisi liikaa.)
Kerttu Saalasti muistutti, että vaalit ovat aina edessäpäin. Se olkoon kannustimenamme myös tulevissa EU-vaaleissa.