Unohtuuko halpuuttamisessa suomalainen omavaraisuus ja huoltovarmuus?
Ruokamaakunnasta terveisiä.
Maaseudun Tulevaisuus uutisoi viime viikolla, että Atrian valmistaman kotimaisen tuotemerkin porsaan fileepalat oli vaihdettu kaupan private label -tanskalaiseen lihaan.
Suomalaisen lihan vaihtuminen tanskalaiseen on vain yritys murentaa suomalaista elintarvikeketjua ja vain sen takia, että kauppa tekee siten maksimaalisen voittomarginaalin. Ellei riittävän halvalla suomalaista saada, otetaan tuontikortti esille.
Unohtuuko halpuuttamisessa, että tasaisin väliajoin tanskalaisesta sianlihasta on löytynyt salmonellaa? Halpaahan se on, mutta ikäviä kaupanpäälisiä voi saada mukana.
Entä, onko kansa tietoinen Tanskan nelinkertaisesta antibiootin käytöstä? 70% Tanskan sioista kantaa antibioottiresistenttiä MRSA-bakteeria, joka säilyy kypsentämättömässä lihassa.
Luku on niin huima, että lihassa on suuremmalla todennäköisyydellä bakteeria kuin että sitä ei olisi. Ei siis kannata ainakaan paljain käsin lihaan koskea.
Tietääkö kansa, että Tanskassa sialta leikataan saparot pois? Saparon katkaisemista perustellaan sillä, että se estää sikoja stressaantuneina puremasta toistensa häntiä, mikä voi johtaa tulehduksiin.
Sikojen häntien rutiininomainen katkaisu on kuitenkin koko EU:n alueella direktiivillä kielletty. Vain Suomessa ja Ruotsissa ongelma on onnistuttu taltuttamaan tarjoamalla sioille enemmän tilaa ja virikkeitä sekä ruokaa.
Miksi Suomessa kuitenkin myydään elintarviketta, jotka eivät täytä suomalaiselle tuotannolle asetettuja vaatimuksia? Arvostetaanko Suomessa tehtyjä panostuksia hyvinvointiin kuitenkaan sitten yhtään?
Kuuleeko kuluttaja? Viime osavuosikatsauksessa S-ryhmän voitto parani 37,5%. Maataloustuottaja tuottaa ruokaa ilman palkkaa.
Lopettaminenkaan ei ole kaikille mahdollista. Viime vuonna 1269 sikatilaa silti lopetti. Se on 3,48 tilaa päivässä.
Osa alueosuuskaupoista reagoi yleisön pyyntöön ja palautti Atrian fileepalat hyllyyn heti, mutta mikäli kuluttajat eivät ala äänestää omilla valinnoillaan, suomalaisen maatalouden syöksykierre syvenee.
Ruokaketju on rikki ja likavesien mukana on menossa suomalainen omavaraisuus ja huoltovarmuus.
Teemu Knuutti
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/