Puheenjohtajaehdokkaat Kaikkonen ja Kettunen antavat keskustan oppositiopolitiikalle arvosanan 7,5 – Tässä perustelut
Keskustan puheenjohtajuutta tavoittelevat kansanedustajat Antti Kaikkonen ja Tuomas Kettunen antavat puolueen oppositiopolitiikalle arvosanan 7,5.
Molemmat päätyivät samaan kouluarvosanaan, kun sitä kysyttiin puheenjohtajatentissä keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä Vantaalla.
Kaikkonen perustelee arvosanaa sillä, ettei keskustan valitsema oppositiopolitiikan linja välttämättä ole vielä avautunut suurelle yleisölle.
– Me haetaan linjaa, jossa hallitusta voidaan tukea kun se tekee oikeita asioita, mutta kritisoidaan ja tuodaan oma vaihtoehto, jos se tekee mielestämme vääriä asioita.
– Voi olla olla, kestää aikansa ennen kuin suomalaisille tämä linja hahmottuu, ja meidän pitää tehdä itsekin vielä töitä sen eteen ja vahvistaa sitä.
Kaikkonen kuitenkin sanoo, että arvosana koskee tätä hetkeä ja ”se on nousemaan päin”.
Kettunen puolestaan muistuttaa, että koko kenttäväen pitäisi viestiä keskustan linjasta, ei vain eduskuntaryhmän ja puolueen.
– Ja tässä meillä vielä on petrattavaa, hän näkee.
Kettunen teki avauksen ”suurkeskustasta”, jota johtaa Suomen Keskusta.
– Ja siihen keskustahenkisiä keskitien puolueita mukaan.
– Minä haluan, että vuonna 2027 tässä maassa on suurkeskusta, poliittinen keskusta, joka lähtee luomaan rohkeasti keskustalaista politiikkaa, antaen vaihtoehdon niin vasemmistolaiselle sosialistipolitiikalle kuin tälle oikeistohallituksen äärioikeistolaiselle politiikalle.
Kaikkosen mielestä suomalainen politiikka on aivan liian kahtiajakavaa ja repivää tällä hetkellä.
– Se ei ole suosinut meidän vähän maltillisempaa keskikentän linjaa, meidän rakentavaa linjaa. Uskon, että jossain kohti tähän repivyyteen monet suomalaiset kyllästyvät ja keskustan aika tulee vielä, hän toteaa.
Miksi perussuomalaisten haaste on ollut keskustalle niin vaikea?
Kaikkonen myöntää, että keskustan kannatusta on valunut perussuomalaisille.
– Meidän tietysti pitää itse pystyä toimimaan luottamusta herättävällä tavalla, jotta hieman paluumuuttoakin voisi tulevaisuudessa tapahtua. Ja muutoinkin meidän pitää olla houkuttelevampi uusille äänestäjille ylipäänsä.
Kaikkosen mukaan perussuomalaiset on ”aika roisilla tavalla” haastanut keskustaa ja poliittista kenttää laajemminkin.
– Aika populistisella linjalla mielestäni persut ovat tässä toimineet. Populismissa on tietysti se riski, että jossain kohti voi joutua vastuuseen niistä aika isoistakin puheista.
– Olisikohan tuo aika muuten lähestymässä, Kaikkonen kysyi.
Hän näkee ristiriidan perussuomalaisten vaalilupauksissa ja nykyisessä politiikassa. Kaikkonen totesi, ettei hän muista perussuomalaisten lupailleen isoja veronkorotuksia ja leikkauksia pienituloisille.
– Luulen, että moni perussuomalaisia viime vaaleissa äänestänyt joutuu pohtimaan, että ei tämän ehkä ihan näin pitänyt sitten kuitenkaan mennä.
Perussuomalaisista tulee harjoittamallaan politiikalla pienpuolue.
Tuomas Kettunen
Kettunen sanoo perussuomalaisten nousseen asemaansa sillä, että puolue teki viime vaalikaudella kovaa oppositiopolitiikkaa ja otti hampaisiinsa keskustan.
– Leimakirveet heiluvat neljä vuotta viime kaudella, meihin lyötiin vihervasemmistolaista leimaa.
Kettusen mukaan perussuomalaisten narratiivi ei pitänyt paikkaansa. Hän myös kysyy, kuinka kävi, kun perussuomalaiset nousi valtiovarainministeripuolueeksi.
– He ovat unohtaneet tavallisen ihmisen ja tavallisen kansalaisen asiat. He menivät oikealta ohi kokoomuksesta, ovat kovempi oikeistolainen puolue kuin Kansallinen Kokoomus.
– Ja näin siinä varmaan tulee sitten käymään, että perussuomalaisista tulee tuolla harjoittamallaan politiikalla pienpuolue, Timo Soinin sanoin takiaispuolue, Kettunen sivaltaa.
Me palaamme entistä vahvempana takaisin.
Antti Kaikkonen
Ehdokkailta kysyttiin, olisiko keskustan sittenkin pitänyt lähteä viime eduskuntavaalien jälkeen hallitukseen, jos nykyinen hoitaa hommansa huonosti.
Kettusen mielestä koko keskustan pitäisi tunnustaa, että viime vaalikaudellakin oli virhe mennä hallitukseen.
– Tunnustetaan se, ja mennään yhdessä eteenpäin.
Kettunen myös näkee, ettei vaalitulos antanut keskustalle vaihtoehtoja myöskään vuosi sitten.
Kaikkonen muistuttaa, että Sipilän hallituksessa keskusta sai kritiikkiä siitä, että se on liian oikealla ja Marinin hallituksessa siitä, että se on liian vasemmalla. Kevään 2023 eduskuntavaaleissa keskusta tulos oli puolestaan erityisen huono.
– Koettiin, että täytyy lähteä keräilemään vähän kamppeita jäältä ja ehkä vähän peiliinkin vilkaista, että mitä on mennyt pieleen, mitä voidaan oppia ja tehdä jatkossa paremmin.
– Jos me tässä hankkeessa onnistutaan, ja me muuten onnistutaan, niin me palaamme entistä vahvempana takaisin, Kaikkonen sanoo.
Puheenjohtajaehdokkaat eivät pidä tarpeellisena Suomen Keskustan nimen muuttamista Keskustaliitoksi. Tätä on esittänyt tietokirjailija ja keskusta-aktiivi Juha Kuisma.
– En jaksa uskoa, että se meidän kannatukseen hirveästi vaikuttaa, onko nimi keskusta vai keskustaliitto, Kaikkonen kiteyttää.
– En näe tarpeelliseksi vaihtaa nimeä, mutta näen tarpeelliseksi vaihtaa linjaa, tulla takaisin keskelle, puhua meille tärkeistä asioista, siitä ruisleipäpoliitikasta ja alueiden kehittämisestä, näkee Kettunen.
Keskustan uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuun puoluekokouksessa Jyväskylässä. Nykyinen puheenjohtaja Annika Saarikko ei hae jatkokautta.