USA:ssa alkoi levoton superviikko – Trump arvosteli Meryl Streepiä hännystelijäksi
Yhdysvaltain levottomaksi muuttuneessa hallinnonvaihtoprosessissa tapahtuu lähipäivinä paljon. Nykyinen ja tuleva presidentti esiintyvät tahoillaan julkisuudessa, ja ministeriehdokkaita kuullaan senaatissa.
Viikon huippukohta on keskiviikko, jolloin Donald Trump vihdoin pitää lehdistötilaisuutensa New Yorkissa.
Yleensä presidentinvaalien voittaja olisi ehtinyt tähän mennessä selvittää hallintonsa muodostumista jo useita kertoja. Trump on tyytynyt viestimään omaan tahtiin ja itse valitsemistaan aiheista pääasiassa Twitterissä.
Lehdistötilaisuudesta odotetaan ainakin tietoa siitä, miten Trump aikoo välttää korkean virkansa ja liiketoimiensa eturistiriidat.
Vallan vaihdon alla Donald Trump vastasi kiukkuisesti elokuvatähti Meryl Streepille, joka arvosteli häntä Golden Globe -palkintogaalassa.
Trump tviittasi, että Streep on yksi Hollywoodin ”yliarvostetuimmista näyttelijöistä” ja nimitti Streepiä demokraattien Hillary Clintonin hännystelijäksi.
Streep arvosteli puheessaan myös tapaa, jolla Trump kampanjansa aikana pitämässään puheessa imitoi vammaista toimittajaa. Trump kiisti pilkan ja syytti mediaa epärehellisyydestä.
residentti Barack Obama pitää tiistaina jäähyväispuheensa kotikaupungissaan Chicagossa.
Alun sovinnollisen tunnustelun jälkeen Obaman ja Trumpin sananvaihto on koventunut, ja Trump on suoraan arvostellut Obaman päätöksiä.
Virginian yliopiston politiikan professorin Larry Sabaton mukaan Trump esiintyy kuin olisi jo presidentti – tai ainakin toinen presidenteistä.
– Tämä on täydellinen irtiotto perinteestä, Sabato sanoo AFP:lle.
Obama on käynyt kautensa lopulla vastaiskuun perintönsä puolesta. Viestiä seuraajalle ei tarvinne etsiä keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa pidettävän puheen rivien välistä.
Senaatin valiokuntia työllistävät samaan aikaan vajaan kymmenen ministeriksi tai muihin korkeisiin virkoihin ehdolla olevan henkilön kuulemiset.
Useat nimitykset ovat vähintään ristiriitaisia ja niiden vahvistuminen vaarassa, jos parikin republikaanisenaattoria lipeää ruodusta.
Ensimmäisenä vuorossa on oikeusministeriksi ehdolla oleva Jeff Sessions, jonka kaksipäiväinen kuuleminen alkaa tiistaina. Hyvin vanhoillisena pidetyn Alabaman senaattorin rasitteena ovat aiemmat rasistiset kommentit.
Mielenkiintoista on myös nähdä, millaiseen grillaukseen joutuu keskiviikkona kuultavaksi saapuva ulkoministeriehdokas Rex Tillerson.
Öljyjätti ExxonMobilin toimitusjohtajalla on tiiviit suhteet Venäjälle, ja presidentti Vladimir Putin on myöntänyt hänelle Ystävyyden kunniamerkin.
Kyvykkäänä yritysjohtajana pidetyn mutta poliittisesti kokemattoman Tillersonin Venäjä-kytkös on ollut punainen vaate monille republikaanisenaattoreille, muun muassa John McCainille.
Myöhemmin järjestettävässä senaatin äänestyksessä ministeriehdokas tarvitsee 51 ääntä. Republikaaneilla on 100-paikkaisessa senaatissa 52 edustajaa.
Muita kiinnostavia kuulemisia tällä viikolla ovat muun muassa asuntoministeriksi ehdolla oleva neurokirurgi Ben Carson, joka kilpaili republikaaninen presidenttiehdokkuudesta Trumpin kanssa, sekä opetusministeriksi ehdolla oleva miljardööri Betsy DeVos.