Trumpin määräämä maahantulokielto käsittelyssä korkeimmassa oikeudessa

Professorin mukaan päätöksellä on isoja seuraamuksia amerikkalaisille
Yhdysvallat

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin määräämä maahantulokielto on tänään käsiteltävänä korkeimmassa oikeudessa.

Käsittelyssä on maahantulokiellon viimeisin versio. Korkein oikeus päätti aiemmin, että kielto saa olla voimassa niin kauan kun asiaa käsitellään eri oikeusasteissa. Kielto koskee tällä hetkellä viittä muslimienemmistöistä maata, Pohjois-Koreaa ja yksittäisiä Venezuelan hallinnon edustajia.

Trump määräsi ensimmäisen kiellon pian virkaanastujaistensa jälkeen lyhyellä varoitusajalla, mikä synnytti kaaoksen Yhdysvaltain lentokentillä. Arvostelijat ovat pitäneet Trumpin kieltolistaa verhottuna muslimikieltona.

Keski-Afrikassa sijaitseva Tshad pääsi tässä kuussa pois listalta. Yhdysvaltojen mukaan Tshad on vaatimusten mukaisesti tehostanut ulkomaille pyrkivien kansalaisten seulontaa.

Kiellon eri versioita on käsitelty useissa eri oikeusasteissa eri puolilla maata. Esimerkiksi Havaijilla toimiva liittovaltion tuomari päätyi viime vuonna jäädyttämään kiellon.

Oikeustieteen professori Stephen Yale-Loehr Cornellin yliopistosta sanoo, että jutussa on kyse isoista asioista, muun muassa siitä onko presidentin oikeuksille hallita maahanmuuttoa olemassa rajoituksia.

– Mitä tahansa (korkein) oikeus päättääkin, päätöksellä on merkittäviä seuraamuksia amerikkalaisille, siirtolaisille ja presidentille, Yale-Loehr sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Käsittelyn on määrä alkaa oikeudessa loppuiltapäivästä Suomen aikaa.