Sadat suomalaiset matkaavat paavia kuulemaan Tallinnaan

Kirkkoherra: Viron katolisen kirkon asema muistuttaa katolilaisten asemaa Suomessa
Viro

Sadat suomalaiset matkustavat ensi viikolla seuraamaan paavi Franciscuksen vierailua Viroon. Katolisen kirkon kautta matkaan on lähdössä 460 ihmistä, kertoo kirkkoherra Marco Pasinato Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnasta. Hän arvioi lisäksi joidenkin kymmenien suomalaisten järjestäneen matkansa itse.

Franciscuksen kiertomatka Baltian maihin päättyy Viroon tiistaina. Paavin ohjelmassa Tallinnassa on muun muassa ekumeeninen tapaaminen nuorten kanssa sekä ulkoilmamessu Vapaudenaukiolla.

Pasinaton mukaan paavin saapuminen Tallinnaan tarjoaa Suomen katolilaisille ainutlaatuisen tilaisuuden päästä näkemään ja kuulemaan maailmanlaajuisen kirkon johtajaa. Hänen mukaansa Viron katolisen kirkon asema muistuttaa katolilaisten vähemmistöasemaa Suomessa.

– Me voimme varmasti samaistua paavin sanoihin ja jotenkin ajatella, että ne on tarkoitettu meillekin, isä Pasinato kuvailee.

– Koemme, että paimen on lähellä.

Edellisen kerran paavi Franciscus kävi lähellä Suomen rajoja vierailullaan Ruotsiin vuonna 2016. Tuolloin kyseessä oli reformaation juhlavuoden tapahtuma eikä Suomesta Pasinaton mukaan ollut mahdollista järjestää seurakuntalaisten matkaa paikalle.

Ennen Viroon saapumista Franciscus vierailee Liettuassa ja Latviassa. Näistä ensiksi mainittu on vahvasti katolilainen maa ja Latviassakin katolisen kirkon jäseniä on suhteessa huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Virossa tai Suomessa.

Paavin vierailu Baltiaan toteutuu Viron, Latvian ja Liettuan viettäessä satavuotisjuhliaan.