Ranska kiistää Isisin osuuden Strasbourgin iskuun, joulumarkkinat avattiin jälleen

Sisäministeri: Kyseessä pahuuden kalvama mies
Strasbourgin isku

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner on kiistänyt äärijärjestö Isisin väitteen, jonka mukaan järjestö olisi Strasbourgissa tiistaina tehdyn iskun takana. Isis oli aiemmin sanonut, että ampujaksi epäilty 29-vuotias Cherif Chekatt olisi ollut sen sotilas.

Poliisi ampui Chekattin eilen illalla Strasbourgissa Neudorfin kaupunginosassa pari vuorokautta kestäneiden etsintöjen jälkeen. Poliisi sai noin 800 vihjettä sen jälkeen, kun epäillyn nimi ja valokuva julkaistiin keskiviikkoiltana. Chekattin löytämisen kannalta vihjeistä kaksi oli ratkaisevia, kertoi syyttäjä Remy Heitz.

Kuulusteluja varten on Heitzin mukaan otettu kiinni seitsemän ihmistä, joiden joukossa ovat Chekattin vanhemmat ja kaksi veljeä. Poliisi yrittää kuulusteluissa selvittää, saiko Chekatt apua iskun tekemisessä tai kun hän oli pakosalla.

Ampumisen jälkeen suljettuna olleet Strasbourgin joulumarkkinat avattiin tänään puoliltapäivin Suomen aikaa. Paikalle saapui muun muassa sisäministeri Castaner, joka kävi tervehtimässä myyntikojujen omistajia tiukkojen turvatoimien vallitessa.

– Me olemme tekemisessä miehen kanssa, joka oli pahuuden kalvama, Castaner sanoi.

Strasbourgissa syntyneellä Chekattilla oli yhteensä 27 aiempaa rikostuomiota, Ranskan lisäksi myös Saksasta ja Sveitsistä. Tuomiot oli annettu pääosin ryöstöistä ja väkivaltaisuudesta.

Turvallisuuspalvelut olivat tarkkailleet Chekattia, ja hänen katsottiin olevan mahdollinen terroriuhka. Puolustusministeri Florence Parly kuitenkin torjui kritiikin, jonka mukaan Chekattin päätyminen niin kutsutulle S-listalle olisi vaatinut viranomaisilta voimakkaampia ennakkotoimia.

– Ketään ei voi pidättää vain siksi, että hänen voi ajatella tekevän jotain, Parly sanoi radiohaastattelussa.

S-listalle Ranskan viranomaiset keräävät radikalisoituneita ihmisiä, jotka saattavat aiheuttaa turvallisuusriskejä. Listalla on uskonnollisten radikaalien lisäksi vasemmisto- ja oikeistoradikaaleja.