Ranska alkaa purkaa Calais’n Viidakkoa

Pakolaisuus

Ranskan viranomaiset alkavat tänään häätää ihmisiä Calais’n Viidakoksi kutsutusta epävirallisesta pakolaisleiristä. Tyhjentämisen jälkeen aloitetaan leirin purku.

Massiivisen kolmipäiväisen operaation tarkoituksena on tyhjentää suuri hökkelikylä kokonaan.

Calais’n leirillä oli loppuviikosta arviolta 5 700 ihmistä. Enimmillään leirillä majoittui yli 10 000 ihmistä.

Viranomaiset aloittivat sunnuntaina tiedottamisen leirin tyhjentämisestä sen asukkaille.

Viranomaiset ja vapaaehtoistyöntekijät levittivät lehtisiä, joissa kerrottiin alueen purkutöiden alkavan. Silti osa leirillä olevista elättää edelleen toiveita uudesta elämästä Englannin kanaalin toisella puolella.

– Heidän täytyy pakottaa meidät lähtemään. Haluamme Britanniaan, sanoi Afganistanista kotoisin oleva, leirillä asunut Karhazi.

Ranskan maahanmuuttoviraston johtajan Didier Leschin mukaan viranomaisten tehtävänä on vielä vakuuttaa joitain leirin asukkaita ottamaan paikka vastaan uudesta majoituksesta.

– Meidän täytyy saada heidät luopumaan unelmastaan elää Britanniassa. Se tässä on vaikeinta, Leschi sanoo.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että osa Calais’n asukkaista saattaa vastustaa siirtoaikeita. Esimerkiksi maaliskuussa leirillä puhkesi mellakoita, kun viranomaiset alkoivat purkaa ja sulkea leirin eteläistä osaa.

Erään leirin asukkaan mukaan kymmenet leirin asukkaat olisivat jo paenneet leiristä kauempana olevaan, salassa pidettävään paikkaan, jotta he välttyisivät siirrolta.

Osa leirin asukkaista puolestaan on toivottanut uudelleensijoitukset varovaisesti tervetulleiksi. Lähestyvän talven ja kovien sateiden myötä ajatus mahdollisuudesta lämpimään sänkyyn on houkutteleva.

– Viranomaiset sanovat, että tämä on paremman alku. Toivotaan, että se on totta, leirin sudanilaisasukas Faisal al-Ajab sanoo.

Muutoin leirin sulkemisen odotetaan helpottavan jännitteitä Calais’n alueella, jossa poliisi ja siirtolaiset ovat jatkuvasti ottaneet yhteen, kun poliisi on estänyt Britanniaan haluavien ihmisten vaarallisia yrityksiä päästä maahan.

Poliisi on muun muassa päivittäin estänyt ihmisiä kiipeämästä Britanniaan suuntaaviin ajoneuvoihin.

Mahdollisten levottomuuksien varalta yli 1 200 poliisia valvoo, kun ihmisiä ohjataan linja-autoihin. Lopulta ainakin 60 autoa kuljettaa Calais’n entiset asukkaat lähes kolmeensataan eri suojaan ympäri Ranskaa.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve on aiemmin sanonut, että leirin asukkaille tarjotaan hyvätasoinen uusi majoitus. Väliaikaismajoituksessa Calais’ilta häädetyt voivat hakea turvapaikkaa.

Lisäksi lapsipakolaisten mahdollista siirtoa Britanniaan on pyritty nopeuttamaan. Nyt lähes 200 lapselle on annettu nopeutetun siirtoprosessikäsittelyn myötä matkalippu Britanniaan.

Useimmilla matkalipun saaneilla on sukulaisia maassa. Britannian sisäministeriöstä on kerrottu, että se alkaa käsitellä myös tapauksia, joissa lapsella ei ole lähisukulaisia maassa.