Ovensuukysely povaa Hollannin työväenpuolueelle yllätysvoittoa eurovaaleissa – Tänään äänestetään Irlannissa ja Tshekissä

Eurovaalit

Hollannissa ovensuukysely povaa työväenpuolueelle yllätysvoittoa eurovaaleissa.

Kyselyn mukaan Euroopan komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin puolue olisi saamassa EU-parlamenttiin eniten paikkoja.

Hollannin yleisradioyhtiö NOS:n kyselyn perusteella maan 26 meppipaikasta työväenpuolueelle on menossa viisi, kun pääministeri Mark Rutten liberaalipuolue saisi neljä paikkaa ja oikeistopopulistinen FvD-puolue kolme paikkaa.

Kannatuskyselyt povasivat vaalien alla Rutten puolueen ja populistien kisaavan kärkipuolueen paikasta. Rutte otti FvD-puoluetta johtavan Thierry Baudet’n kanssa vaalipäivän alla tulisesti yhteen muun muassa maahanmuuttopolitiikasta.

Hollanti ja Britannia olivat ensimmäiset maat, joissa äänestettiin eurovaaleissa.

Tuloksia on luvassa vasta sunnuntaina, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää. Myös Suomessa vaalipäivä on sunnuntaina.

Tänään vaalit jatkuvat Irlannissa ja Tshekissä. Irlannissa äänestys on yksipäiväinen, Tshekissä äänestetään tänään ja huomenna.

Edellisten eurovaalien tapaan euroskeptisille populistipuolueille on povattu vaalivoittoa eri puolilla Eurooppaa. Hollannissa islaminvastainen vapauspuolue ja sen johtaja Geert Wilders on menettänyt ääniä Baudet’n FvD-puolueelle.

Odotettua paremmin ovensuukyselyssä pärjännyt työväenpuolue on sen sijaan kampanjoinut vahvasti EU-myönteisellä ohjelmalla.

– Hollannissa on selvä enemmistö ihmisiä, jotka haluavat, että Euroopan unionilla on roolinsa myös jatkossa, kommentoi Frans Timmermans maan yleisradioyhtiölle.

– Huomaan, että kaikkialla Euroopassa on tarvetta toisenlaiselle Euroopalle, joka taistelee kovemmin ilmastonmuutosta vastaan, ja että meidän on tehtävä yhteistyötä sosiaaliasioissa ja isojen yritysten on maksettava enemmän veroja, hän jatkoi.

Timmermans on Euroopan sosialistiryhmän asettama kärkiehdokas komission puheenjohtajaksi.