EU varoittaa koronakriisiä lietsovasta Venäjän valeuutiskampanjasta

Koronavirus

EU varoittaa venäläisestä valeuutiskampanjasta, joka pyrkii pahentamaan koronaviruskriisiä länsimaissa.

Financial Timesin mukaan EU:n ulkosuhdehallinnon sisäisessä raportissa kerrotaan, että disinformaation levittämisen tarkoitus on murentaa luottamusta viranomaisten toimiin koronakriisin hoidossa.

Raportin mukaan Venäjä-mielisiin julkaisuihin ja Venäjän valtionmediaan linkittyvät valeprofiilit ja -tilit levittävät verkossa väärää tietoa koronaviruksesta englanniksi, espanjaksi, italiaksi, saksaksi ja ranskaksi. Samoilta valetileiltä on aiemmin levitetty aineistoa Syyrian tilanteesta ja Ranskan keltaliivien protesteista, Financial Timesin näkemässä raportissa kerrotaan.

Italiaan suunnatuissa viesteissä muun muassa pyritään lisäämään epäilyksiä siitä, että kansalliset ja kansainväliset viranomaiset saisivat epidemiaa hallintaan. Espanjankielisissä viesteissä taas syytetään kapitalisteja yrityksistä hyötyä viruksesta ja korostetaan sitä, kuinka hyvin Venäjä ja presidentti Vladimir Putin ovat pärjänneet epidemian kanssa.

Raportin mukaan Venäjää myötäilevät disinformaation levittäjät eivät usein luo viestien sisältöjä itse vaan levittävät vääriä tai perusteettomia uutisia muista lähteistä.

EU:n ulkosuhdehallinto ei suostunut kommentoimaan raporttia Financial Timesille.