Vahva dollari piristää Suomen kilpailukykyä
Yhdysvaltain dollarin vahvistuminen suhteessa euroon näyttäytyy euroalueen ja Suomen viennille positiivisena merkkinä, arvioivat asiantuntijat STT:lle.
Euron arvo suhteessa dollariin on laskenut viime kuukausina lähes 6 prosenttia. Maanantaina yksi euro oli arvoltaan noin 1,04 dollaria.
Taustalla ovat odotukset Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin suunnitelmista keventää veroja ja tukea maan taloutta investoinneilla.
Markkinahintoihin sisältyy paljon odotuksia ja vain vähän konkretiaa, sanoo Danske Bank Marketsin ekonomisti Minna Kuusisto.
– Jossain vaiheessa tarvitaan konkretiaa sanojen tueksi. Tulee ottaa huomioon, että mahdolliset politiikkatoimet näkyvät taloudessa vasta viiveellä, eli ne näkyvät kasvussa aikaisintaan ensi vuoden lopulla.
Epävarmuutta Trumpin kauppapoliittisista suunnitelmista eli esimerkiksi raskaampien tariffien käyttöönotosta ei ole vielä täysin mitattu markkinahintoihin.
– Sopii toki toivoa, ettei tule negatiivisia yllätyksiä kauppapolitiikan suhteen. Luulen, että markkinoilla nähdään niin, että jos ne tulevat, tulevat ne vähän myöhemmin, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Markku Kotilainen sanoo.
Kun euro heikkenee dollaria kohtaan, heikkenee se myös monen muunkin valuutan suhteen. Erityisesti Aasiassa monet valuutat seuraavat dollarin arvoa jollakin painolla, Kotilainen sanoo.
Pariteettia eli euron ja dollarin arvon muodostumista yhtäläiseksi ei Kuusisto myöskään sulje pois lähiviikkoina.
Hän ennakoi, että dollari pysyy vahvana koko alkuvuoden, ja vuoden loppupuoliskolla euro vahvistuu. Dollarin liiallinen vahvistuminen on epätodennäköistä, sillä euroalueen vaihtotase on ylijäämäinen, Yhdysvaltain alijäämäinen.
Erityisesti metsäteollisuus on yleensä hyötynyt heikosta kotivaluutasta.
Yksiselitteisiä vaikutuksia tietyille aloille on nykyään vaikea arvioida, sillä jalostuksessa käytetyt materiaalit ja raaka-aineet ovat monesti tuontitavaraa, Kotilainen ja Kuusisto sanovat.