Hävittäjäkaupan talousvaikutuksista uutta tietoa – Eurofighter julkisti tarjouksensa talous- ja työllisyyslaskelmat

HX-hanke

Brittivetoinen hävittäjävalmistaja Eurofighter on julkistanut laskelmansa tarjouksensa talous- ja työllisyysvaikutuksista Suomessa.

Eurofighterin Oxford Economicsilla teettämän laskelman mukaan yhtiön tarjous voisi luoda Suomessa keskimäärin 1500 työpaikkaa vuodessa vuosina 2022-2050 joko suoraan tai toimitusketjun kerrannaisvaikutusten kautta. Huippuunsa työllisyysvaikutus nousisi vuosina 2033-2035, jolloin se olisi noin 2300 työpaikkaa.

Bruttokansantuotetta Eurofighterin tarjous pönkittäisi laskelman mukaan suoraan keskimäärin 59 miljoonalla eurolla vuodessa vuosien 2022-2050 välillä.

Toimitusketjun epäsuorat vaikutukset huomioiden summa nousisi vuosittain 162 miljoonaan euroon. Kansantuotteessa koko potti olisi vuoteen 2050 mennessä 4,7 miljardia euroa.

Eurofighter arvioi tarjouksensa tuottavan Suomen valtiolle verotulojen lisäyksenä keskimäärin 52 miljoonaa euroa vuodessa.

Yhtiö arvioi, että uuden teknologian ja osaamisen siirtäminen Suomeen edistäisi myös suomalaisyritysten bisneksiä kansainvälisillä ilmailu-, puolustus- ja turvallisuustuotteiden markkinoilla ja tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Eurofighterin valmistama Typhoon-hävittäjä on yksi viidestä kandidaatista Suomen ikääntyvien Hornet-hävittäjien korvaajaksi.

Typhoonin lisäksi kisassa ovat mukana ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen ja yhdysvaltalaiset Lockheed Martin F-35 ja Boeing Super Hornet.