Greenpeace lyttää Fennovoiman laskelmat

Hanhikivi

Ympäristöjärjestö Greenpeace arvioi, että Fennovoiman rakenteilla olevan Hanhikiven ydinvoimalan tuotantokustannukset on laskettu reippaasti alakanttiin.

– 50 euroa megawattitunnilta on unta. On mahdotonta saavuttaa sellaista hintaa, sanoo Greenpeacen hollantilainen ydinvoima-asiantuntija Jan Haverkamp.

Hänen mukaansa muualla uusien ydinvoimaloiden tuotantokustannukset on arvioitu reilusti korkeammiksi, eivätkä venäläisten rakentamien ydinvoimaloiden tuotantokustannukset ole alhaisempia kuin muiden maiden ydinvoimaloilla. Sähkön tuotantokustannukset vaikuttavat voimakkaasti ydinvoimalan kannattavuuteen.

Suomessa sähkön systeemihinta on liikkunut tässä kuussa 20–32 eurossa megawattitunnilta.

Paineita sähkön hinnan nousuun ei ole tällä hetkellä näkyvissä, mutta tulevaisuutta on tietenkin mahdotonta ennustaa pitkällä aikavälillä. Hanhikiven voimalan on määrä valmistua kaupalliseen käyttöön vuonna 2024.

Fennovoima kiistää Greenpeacen väitteet.

Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen kertoo, että 50 euron hinta megawattitunnilta on sovittu Fennovoiman ja laitostoimittajan välillä. Hinta koskee voimalan alkuvuosia, ei koko käyttöaikaa. Hanhikiven voimalan käyttöiäksi lasketaan vähintään 60 vuotta.

– Tyypillisesti hinta laskee käytön edetessä, Kettunen sanoo.