Vuorokauden vaihtuminen ei taio promilleja haihduksiin – ajokyky kärsii kohmelosta, Liikenneturva varoittaa

Vähäuninen tai huonosti nukuttu yö vain tehostaa kostean illan haittoja, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara sanoo
Autoilu

Kaksi viidestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kuljettajasta kertoo lähteneensä joskus heti aamusta ajamaan, vaikka edellisenä iltana on juotu useampi annos alkoholia.

Suurta osaa tämä myös kadutti. Lähes puolet vastaajista myönsi, että ajamaan ei olisi pitänyt lähteä, Liikenneturva kertoo.

Nautittu alkoholi vaikuttaa ajokykyyn, vaikkei rattijuopumusraja ylity, Liikenneturva muistuttaa.

Kesärientojen nestetarjoiluissa tuleekin ottaa huomioon myös seuraavan päivän menot ja mennä rattiin vain selvänä.

– Se, että vuorokausi vaihtuu toiseksi, ei taio promilleja haihduksiin. Vähäuninen tai huonosti nukuttu yö vain tehostaa kostean illan haittoja. Jos aamulla happi tuntuu heikolta tai oma ajokunto vähänkään mietityttää, ei ajamaan tule lähteä, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara tiedotteessa.

Hän kehottaa juhlijoita ennakoimaan seuraavan päivän ajoja jo iltaan valmistautuessa.

– Pienessäkin kankkusessa harkintakyky ei välttämättä ole parhain mahdollinen. Jos tietää, että seuraavana päivänä on toimittava kuljettajana, kannattaa mehulinjasta tehdä päätös jo ennakkoon. Illan aikana ei tarvitse kipuilla, kun limpparilinja on selkärangassa, Elovaara toteaa.

Liikenneturva selvitti suomalaisten liikenneasenteita joulukuussa 2019.

Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 000 henkilöä, joista autoilevia oli 795 henkilöä.