Ihmiset huusivat peloissaan Pohjoisesplanadilla – poliisi epäilee väkijoukkoon ajamisesta 33-vuotiasta miestä

Vapunaaton iloinen juhlinta keskeytyi Helsingin ydinkeskustassa autokuskin hengenvaarallisen kaahailuun. Kolme loukkaantui, joista yksi oli epäilty itse.
Vappu

Poliisi epäilee 33-vuotiasta miestä väkijoukkoon ajamisesta Helsingin Pohjoisesplanadilla eilen vappuaattona. Häntä epäillään poliisin tiedotteen mukaan alustavasti törkeästi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Tapahtumat sattuivat Helsingin ydinkeskustassa iltaseitsemän aikaan eli vain jonkin aikaa sen jälkeen, kun Havis Amanda -patsas oli saanut kutreilleen ylioppilaslakin ison yleisön ympäröimänä Kauppatorilla.

Väkijoukkoon ajamiseen liittyvät tapahtumat alkoivat, kun poliisipartio käski kuljettajaa pysähtymään Pohjoisrannassa. Epäilty ei noudattanut käskyä. Hän suuntasi kohti Pohjoisesplanadia, jossa oli runsaasti ihmisiä vappujuhlinnan takia.

Yhdessä tapahtumista kuvatussa videossa näkyy, kuinka musta henkilöauto ajoi kovaa vauhtia Pohjoisesplanadilla ja lähestulkoon törmäsi suojatietä ylittäneisiin sivullisiin Kluuvikadun ja Pohjoisesplandin kulmalla Hotelli Kämpin edessä.

Useat jalankulkijat huusivat videolla peloissaan, kun epäillyn turma-auto kolaroi sen jälkeen toiseen autoon Café Esplanadin edustalla osoitteessa Pohjoisesplanadi 37. Runsas määrä juhlijoita kerääntyi nopeasti kahvilan luokse, kun poliisi saapui paikalle.

STT:n näkemällä videolla näkyy, kuinka poliisi otti nuorehkon oloisen miehen kiinni. Videon perusteella mies vastusteli kiinniottoa. Neljä poliisia joutui talttumaan miehen maahan, samalla kun tämä huusi kovaan ääneen.

–  Ei seis! Seis jumalan nimessä, poliisin kiinni ottama mies huusi videon mukaan.

–  Kaikki pois luotani saatana, hän toisti monta kertaa kiinnioton aikana.

Mies oli pukeutunut mustaan takkiin, sinisiin farkkuihin ja valkoiseen lippalakkiin. Jalassaan hänellä oli mustat lenkkarit.

Videolla näkyy, että tapahtumien yhteydessä vaurioitui lukuisia ajoneuvoja. Poliisin mukaan epäilty vaaransi ajollaan lukuisien paikallaolijoiden turvallisuuden.

STT ei ole pystynyt erikseen varmistamaan muun muassa verkossa kiertävän videon alkuperää, mutta videolla näkyvät tapahtumat vastaavat julkisuudessa olleita tietoja sekä poliisin yleisesti kertomaa tapahtumakulkua Pohjoisesplanadilla.

–  Poliisi on kerännyt tapahtumapaikalta runsaasti videokuvaa ja silminnäkijähavaintoja, joita käydään läpi. Lisäksi jatkamme asianomistajien ja todistajien puhutuksia, sanoi päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kalle da Silva Goncalves tiedotteessa.

Poliisi ei ole suostunut kommentoimaan tapahtumia tarkemmin STT:lle.