Vantaa yhdistää sotea ja somea – Kaikkonen tutustui hoiva-alan kehittäjiin

Sairaanhoitajan päivä sai kansanedustajat liikkeelle
Hoitoala

Hyvä johtaminen ja hyvä organisointi ovat tärkeä elementti, jotta sairaanhoitajilla ja muulla hoitohenkilökunnalla on mahdollisuus tehdä työtään hyvin, Antti Kaikkonen, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, summaa.

Sairaanhoitajan päivän (12.5.) kunniaksi kansanedustajat jalkautuvat 7.-14. toukokuuta tutustumaan eri hoitolaitoksiin ja myös työskentelemään niissä. Keskustalaisista Sairaanhoitajaliiton kampanjaan osallistuvat Lasse Hautala, Hanna Kosonen ja Kaikkonen.

Kaikkonen vieraili maanantaina Vantaalla Malminiityn asumis- ja toimintakeskuksessa. Keskus on ottanut edelläkävijän roolia vanhus- ja vammaispalvelujen yhdistämisessä.

– Meillä monet vanhuspuolen tukipalvelut tuotetaan vammaisten toimesta. He pääsevät tekemään palkkatyötä esimerkiksi siivoamisessa ja muissa vanhuspuolen arjen pyörittämiseen liittyvissä asioissa, Nina Linja, Vantaan kaupungin erityisasumisen palvelupäällikkö, kertoo.

Keskus myös tarjoaa yhteisiä toimintoja vanhuksille ja vammaisille.

– Esimerkiksi aistihuonetta voivat käyttää kaikki asukkaat. Valo- ja äänimaisemat, sekä viihtyisä tila ovat hyvä paikka rauhoittumiselle, Linja esitteli.

Vantaalla sosiaali- ja terveyspalvelusektori on ottanut myös sosiaalisen median haltuunsa.

– Kun olemme olleet näkyvillä somessa, on työpaikkoihinkin tullut myös enemmän hakijoita. Positiivinen näkyminen ja tutuksi tuleminen somen kautta madaltaa kynnystä hakea meille. Samoin omaisten kannalta on mukava päästä seuraamaan hoitokodin tapahtumia ja vanhukset tykkäävät itsekin kun pääsevät näkemään kuviaan eri ryhmissä, Linja kertoo.

Linja ja asumispalveluiden päällikkö Anne Heikkala tviittasivatkin aktiivisesti vierailupäivän kulusta, käyttäen myös sairaanhoitajan päivän tunnistetta #mähoidan.

Malminiityn asumis- ja toimintakeskukseen tutustui Kaikkosen kanssa kaksi muutakin kansanedustajaa, vihreiden Johanna Karimäki ja kokoomuksen Mia Laiho. Mukana olivat myös Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela ja markkinointipäällikkö Johanna Parmanen.

Julkisuudessa paljon esillä ollut hoitohenkilökunnan jaksaminen keskustelutti seuruetta.

– Liittoon tulee jatkuvasti paljon viestiä siitä, että hoitajat ovat uupuneita. Erityisesti kotihoidossa toimivien jaksaminen on paljon esillä, mutta hoitajat kautta linjan, kaikissa tehtävissä, kärsivät työuupumuksesta, Hahtela sanoi.

Keskustelussa siitä, miten paljon työaikaa menee muihin, kuin itse hoitotehtäviin, nousi esille paikasta toiseen siirtymiseen ja eri välineiden etsimiseen kuluva aika.

– Meilläkin yhdessä vuorossa hoitaja saattaa kävellä 15 000 askelta, yövuorossa jopa 30 000, erityisasumisen asumispalvelujen esimies Päivi Selvarajan kertoi.

– Tämä tarkoittaa reilusti yli kymmentä kilometriä, Kaikkonen laskeskeli.

Vammaisten tukipalveluihin Malminiityssä kuuluvat erilaiset toimintaryhmät. Toimintaohjaaja Minna Mikkosen toimintaryhmässä tehdään kaikenlaista puutöistä bänditoimintaan.

– Käden taitojen harjoittamisen lisäksi harjoittelemme myös yhteiskunnallisia taitoja. Esimerkiksi presidentinvaalien aikaan kävimme kaikki ehdokkaat ja äänestämisen käytännöt ryhmäläisten kanssa läpi, Mikkonen kertoo.

Kansanedustajat tutustuvat Malminiityn asumis- ja toimintakeskuksen laitoshuoltoon. Vasemmalta palvelupäällikkö Nina Linja, kansanedustajat Mia Laiho, Johanna Karimäki ja Antti Kaikkonen, sekä palvelutyöntekijä Tarmo Määttänen. (Kuva: Jari Laukkanen)

Myös vanhuspuolella järjestetään paljon toiminnallista. Edustajien saapuessa Malminiityn vanhusten pariin käynnissä oli pullanleivontatalkoot.

– Palveluasumisessa pyrimme korostamaan kodinomaisuutta. Myös omaiset pidetään mahdollisuuksien mukaan lähellä arkea. Tärkeää on, että hoitajilla on aikaa myös ihan vain olla vanhusten kanssa. Aina on tietysti toivottavaa, että henkilökuntaa olisi enemmän, sairaanhoitaja Seija Mustonen kertoi.

Leivontapäivän pullantuoksu vain korosti osaston kodinomaisuutta.

Hoitoala on soteuudistuksen myötä kokemassa uudistuksia. Kaikkosen mukaan myös seuraavaan eduskunta- ja hallituskauteen valmistautuessa myös keskustan on kiinnitettävä vieläkin enemmän huomiota alalle.

 – Töitä ja haasteita riittää. Väestön ikääntyessä hoivan tarve vain kasvaa, eikä teknologiallakaan voida kaikkea ratkaista. Etenkään ihmiskontaktia ei voi korvata koneella. Kotihoidon tilanne on suuri kysymys sekin. On tavoiteltavaa, että ihmiset voidaan hoitaa kotona mahdollisimman pitkään, mutta tätä ei valitettavasti ole mahdollista tarjota kaikille.

Linja pitää soteen kuuluvaa valinnanvapautta pääosin hyvänä asiana.

– Vapaus valita pakottaa palveluiden tuottajat katsomaan peiliin ja järjestämään palvelut hyvin.

Myös Kaikkonen uskoo laadun paranevan sote-uudistuksen myötä.

– Kuntakohtaiset erot palveluiden laadussa ovat tällä hetkellä suuria. Myös kuntien sisäiset, yksikkökohtaiset erot voivat olla suuria. Uudistuksen myötä laatuun voidaan kiinnittää paremmin huomiota.

Kaikkonen myös lähettää sairaanhoitajaviikon terveiset hoitoalalla työskenteleville.

– Teette erittäin arvokasta ja tärkeää työtä välillä erittäinkin vaikeissa olosuhteissa. Nostan hattua.

Keskustaedustajista Hanna Kosonen vieraili maanantaina savonlinnalaisen Kotilo ry:n luona tutustumassa mielenterveyskuntoutujien parissa tehtävään työhön ja Lasse Hautala käy 14.5. tutustumassa Kauhajoen terveyskeskuksen toimintaan.