Vanhanen Trumpin ja Kimin tapaamisesta: Ydinaseriisunta eteni, ihmisoikeudet eivät

Huippukokous

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) pitää isona asiana sitä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tapaamisessa oli kyse vain johtajien eikä valtioiden välisestä puheesta, joten kaksikon allekirjoittamien sopimusten pitävyys jää nähtäväksi.

– Jos pessimistisesti ajatellaan, niin kaikki tähänastinen voi myös peruuntua.

Huippukokous ei välttämättä tuo muutosta Pohjois-Korean ihmisoikeusrikoksiin.

Tiedossa ei ole, miten kattavasti niistä puhuttiin Trumpin ja Kimin tapaamisessa Singaporessa. Sopimukseen asti ne eivät päätyneet.

– Jos Pohjois-Korea ajattelee, että nyt tästä avautuu normaali kansainvälinen kanssakäyminen, niin se ei välttämättä toteudu niin, koska ihmisoikeusteema jää ehkä ongelmaksi jäljelle.

Vanhanen muistuttaa ihmisoikeusnäkökulman vaikuttavan suuresti siihen, miten muu maailma suhtautuu Pohjois-Koreaan.

– Voisi ajatella, ettei Etelä-Korean kanssa päästä kovin pitkälle, ellei Pohjois-Korean ihmisten oikeuksia aleta ellei tavalla tai toisella normalisoimaan.

Kaksikon allekirjoittamassa asiakirjassa Kim sitoutuu Pohjois-Korean ydinaseiden riisuntaan.

– On tämä askel eteenpäin ydinaseriisunnan kohdalla, Vanhanen sanoo.

Samalla hän muistuttaa, että Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean väliset suhteet eivät suinkaan takaa yksin rauhaa.

– Seuraavia ratkaisevia asioita on Koreoiden välinen suhde, niillä ei vielä ole rauhansopimusta. Kiina ja Venäjä ovat myös lähteneet täysipainoitteisesti pakotteisiin Pohjois-Koreaa vastaan.

– Niillä on myös yhtä lailla merkitystä siinä, että Pohjois-Korea on päätynyt siihen, että nyt pitää hakea neuvotteluratkaisua, Vanhanen huomauttaa.

Trump sitoutuu tarjoamaan Pohjois-Korealle turvatakuut, jos se aloittaa ydinaseriisunnan.

Vanhasen mielestä mielenkiintoista on se, millä tavalla muut maat ovat niissä mukana. Hän ihmettelee, mihin suuntaan ja ketä vastaan yhden valtion tarjoamat turvatakuut olisivat.

–Odottaisin, että tavalla tai toisella Kiina ja myös Japani ja Etelä-Korea seuraavassa vaiheessa jotenkin kytkeytyisivät niihin, Vanhanen toteaa.

Trump lupautui myös siihen, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Trump kutsui itse sotaharjoituksia provosoiviksi.

– Ensimmäisen kerran taisi suurvalta ilmoittaa että ne ovat olleet provosoivia, mikä oli aika paljon sanottu. En tiedä mitä hän sillä tarkoitti, Vanhanen sanoo.

Vanhanen ei ole vielä laittamassa Trumpille sulkaa hattuun siitä, että maailman ei tarvitsisi enää pelätä Pohjois-Korean ydinaseita.

– Jos Pohjois-Korea lopettaa ydinohjelmansa, niin se on erittäin iso sulka kenelle hyvänsä.

– Nythän tässä on jonkin verran aikaa edellisestä Pohjois-Korean ohjuskokeesta. Jokainen päivä tästä eteenpäin, jolloin he osoittavat lopettavansa ohjus- ja ydinohjelman, ilman muuta parantaa turvallisuustilannetta valtavasti.

Vanhanen uskoo Kimin päätyneen sopimukseen myös henkilökohtaisista syistä.

– Hän on nuori mies ja ajattelee varmaan perhettään ja läheisiään, miettii, miten lähivuosikymmenet ja myös hänen oma elämänkaarensa menee.

– Jotenkin haluaisin uskoa, että hän aidosti haluaa hakea sellaista tulevaisuuden tietä, jossa hänelläkin voisi olla näkymä pidemmälle tulevaisuuteen.