Etelä-Korean pääministeri: Trumpin ja Kimin tapaaminen lopetti kylmän sodan

Huippukokous

Virallisessa lausunnossaan Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kutsuu Yhdysvaltain Donald Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jong-unin tapaamista historialliseksi tapahtumaksi, joka lopetti kylmän sodan.

Moon on tehnyt paljon työtä edistääkseen dialogia Pohjois-Korean kriisissä.

Etelä-Korean presidentin kansliasta sanotaan kuitenkin, että maan on selvitettävä, mitä presidentti Trump tarkoitti sillä, että Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa.

– Meidän on selvitettävä, mitä Trumpin kommentti tarkalleen ottaen tarkoittaa ja mikä hänen aikomuksensa on, Etelä-Korean presidentin kansliasta sanotaan CNN:n mukaan.

Trump kommentoi sotaharjoituksia lehdistötilaisuudessa Singaporessa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat aikoo lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa, ainakin niin pitkäksi aikaa, kun neuvottelut Pohjois-Korean kanssa menevät hyvin.

Trump kutsui sotaharjoituksia provosoiviksi, mutta lisäsi, että Etelä-Korea ei hänen mielestään maksa tarpeeksi isoa osuutta niistä.

– Se on asia, josta meidän on puhuttava Etelä-Korealle, Trump sanoi lehdistötilaisuudessa Singaporessa.

Trump sanoi myös, että Yhdysvallat jossain vaiheessa tulee vetämään takaisin Etelä-Koreaan sijoitutetut joukkonsa. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan vielä ole ajankohtaista.

Yhdysvaltain joukot Etelä-Koreassa eivät ainakaan tiistai-iltapäivänä olleet saaneet uusia määräyksiä sotaharjoitusaikataulusta.