Vanhanen on vakauttanut hallitusta, sanoo Li Andersson IS:lle – ei pidä järkevänä vihreiden lähtöuhkausta

Politiikka

Hallituksen työskentelyn kannalta vakaus on kaikkein keskeisintä, katsoo opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Hän arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa, että keskustakonkari Matti Vanhasen siirtyminen valtiovarainministeriksi on rauhoittanut puolueiden välistä yhteistyötä.

– Matti Vanhanen jo ihan henkilönäkin tuo vakautta, kun hän on kauhean rauhallinen ja tasapainoinen tyyppi. Olen koko ajan ollut sitä mieltä, että Suomi tarvitsee juuri keskustan ja vihreiden yhteistyötä ympäristöpolitiikassa.

Andersson ei kuitenkaan katso hyvällä vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon taannoista ulostuloa, jossa sisäministeri varoitteli, että ilmastopäätösten onnistuminen on hallituksen koossa pysymisen ehto.

– Jos pysähdytään tai mennään taaksepäin, meidän pitää miettiä vakavasti hallituksessa olemistamme, Ohisalo linjasi kesäkuun lopulla.

Andersson ei pidä yhteistyön vaarantamista vastuullisena.

–  En näe, että järkevin tapa pohjustaa budjettiriihtä on, että jokainen hallituspuolue vuorollaan asettaa julkisuuteen jonkin hallituksesta lähtöehdon. Ihmiset tietävät kyllä hyvin, että meille kynnyskysymykset liittyvät perusturvan leikkauksiin, Andersson sanoo.

Vasemmistopomo lupaa, ettei hallituksella ole hätää, jos se pitää huolen työllisyydestä, ilmastotoimista ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.

Andersson näkee, että hallituksen tulee etsiä työllisyyskeinoja hyvässä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Viime vaalikauden kiky-sopimuksen työajanpidennykset ja palkanalennukset ja niiden synnyttämä turbulenssi työmarkkinoilla on varoittava esimerkki siitä, miten voi käydä, jos yhteistä näkemystä ei pyritä hakemaan.

Työllisyydestä käytiin viikonloppuna vilkasta keskustelua.

Valtiovarainministeri Vanhanen lupasi Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallitus päättää merkittävistä työllisyystoimista jo syyskuun budjettiriihessä.

SAK ja STTK kuitenkin ilmoittivat välittömästi, etteivät ne pidä realistisena hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan 30 000 työllistä tuovat toimet valmistuvat riiheen mennessä. 

Andersson sanoo Ilta-Sanomille, että vasemmistoliitto on valmis etsimään työpaikkoja työnteon kannustimia parantavista toimista – mutta ihmisten vähimmäisturvaan puolue ei ole valmis koskemaan.