Li Andersson paaluttaa vasemmistoliiton askelmerkit budjettiriiheen

Politiikka

Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersonin mukaan budjettiriihessä on pidettävä kiinni ”vastuullisesta finanssipolitiikan linjasta, jonka tavoitteena on vahvistaa kotimaista kysyntää, torjua työttömyyttä ja palauttaa Suomi kestävän kasvun uralle”.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että työllisyyden, hyvinvoinnin ja yritysten näkökulmasta vastuullinen budjetti on elvyttävä, Andersson kiteyttää blogissaan.

Hallituksella on syksyllä vastassaan opetusministerin mukaan kaksi muuta suurta kysymystä, joissa ei ole varaa epäonnistua.

Ne ovat ilmastonmuutos ja koronaepidemian hoito.

– Meidän tavoitteemme on tehdä Suomesta maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio vuoteen 2035 mennessä, Andersson tiivistää vasemmiston ilmastolinjan.

Keinoiksi hän luettelee energiaverotuksen ekologisen uudistamisen, lämmityspolttoaineiden verotuksen korottamisen, yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon tuen alentamisen sekä turpeen verotuksen korottamisen.

Lisäksi Andersson muistuttaa, että hallituksessa on sovittu yritystukien uudistamisen jatkamisesta ja liikenteen päästöjen vähentämiseksi tehtävistä päätöksistä. 

Opetusministeri sanoo, että erityisen onnistunutta hallituksen koronatoimissa on ollut se, että päätöksiä on tehty oikea-aikaisesti ja niiden seurauksista on kannettu vastuu.

Hän lisää, että on täysin mahdollista, että epidemian kanssa kohdataan vielä uusia aaltoja. 

– Hallitus seuraa siksi jatkuvasti epidemian tilannetta ja on valmis päättämään tarpeen mukaan myös uusista rajoitustoimista tai pitkittämään nykyisten toimien voimassaoloa, mikäli tilanne sitä vaatii.