Valtiosihteeri Partanen: Listaamattomien yritysten osinkojen veroetu säilyi hallitusohjelman mukaisesti – ”Emme voi heikentää työllistymistä”

Yritystuet

Valtiosihteeri Jari Partasen mukaan listaamattomien yritysten osinkojen veroetu säilyi budjettiriihessä entisellään hallitusohjelman linjausten mukaisesti.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että rikkaita suosivalle veroedulle ei tehty mitään hallituksen budjettiriihessa keskustan ja Rkp:n vaatimuksesta.

Partanen veti yritystukien poistamista pohtinutta työryhmää. Hän on elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) valtiosihteeri.

Partasen mukaan hän noudatti keskustan edustajana puolueen jo hallitusohjelmassa korostamaa linjaa, että osinkoverotukseen ja yrittäjien verotukseen ei kosketa.

Koko yritystukien vähennystarve eli 120 miljoonaa euroa löytyi lopulta parafiinidieselin verovähennyksen poistosta.

– Me kävimme työryhmässä läpi kymmenen kohtaa, jotka eri puolueet olivat nostaneet esiin. Pidän hyvänä asiana, että saimme yksimielisesti aikaan konkreettisen ehdotuksen, Partanen summaa.

Vaihtoehtoinen juustohöylämalli olisi hänen mukaansa ollut epätarkoituksenmukainen ja liian sattumanvarainen.

Tämän hallituskauden yksi tärkeimmistä tavoitteista on työllisyyden nostaminen. Partasen mukaan se vaikutti myös yritystukien vähentämistä pohtineen työryhmän linjauksiin.

Listaamattomien yritysten osinkojen kevyemmän verotuksen jättäminen entiselleen oli hänen mukaansa yksi keino kannustaa yrityksiä investointeihin ja uuden työvoiman palkkaamiseen.

Huomion Partanen haluaisi kääntää siihen, että yhteiskunnallisessa keskustelussa kaikki on saatava mukaan työllisyyden nostamiseen.

– Emme voi tehdä mitään sellaista, joka heikentäisi työllisyyden saamista nousuun.

Tärkeimpänä yritystukiin liittyvänä uudistuksena hän pitää teollisuuden energiaverouudistusta, jonka tarkoitus on parantaa yritysten kilpailukykyä.

Partanen ei kuitenkaan kiistä, etteikö listaamattomien yritysten osinkojen veroedusta voitaisi vielä keskustella tällä hallituskaudella.

Budjettiriihessä sovittiin, että hallitus tavoittelee yritystukien jatkotyössä ympäristö- ja ilmastovaikutuksiltaan haitallisten tukien leikkaamista. Tarkoitus on huomioida myös työllisyyden, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja aluetalouden näkökulmat.

– Näihin linjauksiin kytkeytyen voin sanoa, että työ jatkuu. Se on meillä vielä edessä, Partanen sanoo.