Väitös: Yhteinen talouslinja repi kokoomuksen ja SDP:n rivejä 80-luvulla
Kokoomus ja SDP toteuttivat yhteistä talouspolitiikkaa ensimmäisen kerran Harri Holkerin hallituksessa 1980-luvulla. Holkerin hallituksen talouspolitiikka aiheutti kuitenkin hajaannusta puolueiden sisällä, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.
VTM Jouko Marttilan poliittisen historian väitöskirja ”Hillitty markkinatalous – Kokoomuksen ja SDP:n talouspoliittinen lähentyminen ja hallitusyhteistyö 1980-luvulla” paljastaa kuinka talouspolitiikka kehittyi sotien jälkeen, ja millaisia sisäisiä paineita muutokset aiheuttivat puolueissa.
Valtiotieteelliseen tiedekuntaan tehty väitös on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, miten toistensa yhteiskunnallisina vaihtoehtoina esiintyneet puolueet, kokoomus ja SDP, päätyivät yhteiselle hillityn markkinatalouden linjalle.
Puolueiden lähentyminen oli alkanut kymmenen vuotta aikaisemmin, kun pitkään oppositiossa ollut kokoomus siirtyi keskustaoikeistoon ja SDP luopui sosialisointivaatimuksistaan.
Ajatus yhteisestä hallituksesta aiheutti kuitenkin vastarintaa puolueiden sisällä.
Kokoomuksessa puheenjohtaja Ilkka Suomista haukuttiin kommunistiksi, ja SDP:n eduskuntaryhmässä vaadittiin valtiovarainministeri Erkki Liikasen erottamista.
Presidentti Mauno Koivisto halusi lieventää oikeiston ja vasemmiston vastakkainasettelua painostamalla kokoomusta ja sosialidemokraatteja yhteiseen hallitukseen.
– SDP:n ja keskustan perinteinen punamultayhteistyö oli umpikujassa Kalevi Sorsan ja Paavo Väyrysen huonojen henkilösuhteiden seurauksena, mutta Koiviston sanelu ei sinipunahallituksen talouspoliittista linjaa synnyttänyt, Jouko Marttila sanoo.
Euroopassa oli siirrytty sääntelytaloudesta kohti kilpailutaloutta.
Uusliberalismi ei saanut jalansijaa Suomessa, vaikka rahoitusmarkkinoiden vapauttamista on siihen suuntaan tulkittu.
– Kokoomus ja SDP valitsivat linjakseen hillityn markkinatalouden, jossa keskitetty sopimusjärjestelmä ja laajat vakautusratkaisut säilyivät keskeisinä talouden ohjailun välineinä, Marttila toteaa.