Useissa kaupungeissa käytössä rasismin ehkäisemiseen yleisluontoinen ohjeistus – "Ilman jatkoaskelia periaatteet jäävät ylätason huoneentauluiksi"
Useilla suomalaiskaupungeilla on STT:n selvityksen mukaan käytössään syrjintää torjuvia ja yhdenvertaisuutta edistäviä ohjeistuksia. Kaupungit ovat ottaneet niitä käyttöön viime vuosina. Monissa kaupungeissa kaupunkien eri toimijoita on lisäksi kannustettu luomaan julkisiin tiloihinsa turvallisen tilan periaatteita ja käytäntöjä.
Monen kaupungin ohjeistukset ovat hyvin yleisluontoisia. Yksityiskohtaisempien ohjeiden luominen on jätetty eri palvelu- ja toimipisteiden määritettäväksi.
Suomessa sattui kesäkuussa Oulun Valkean kauppakeskuksessa vakavia väkivallantekoja. Poliisin mukaan molemmissa tapauksissa on selkeitä viitteitä rasismista ja viharikoksista.
Helsingin kaupunki ei ole kaupunkitasoisesti päivittänyt tai antanut erityistä ohjeistusta kaupungin julkisissa tiloissa toimivalle henkilöstölleen Oulun tapahtumien jälkeen.
Oulun kaupungin johtoryhmässä on henkilöstöjohtaja Tuomas Halosen mukaan keskusteltu mahdollisuudesta laajentaa alemmilla tasoilla laadittuja turvallisen tilan periaatteitta myös sellaisille toimialoille, joissa niitä ei ole vielä sovellettu.
Turun, Tampereen ja Jyväskylän kaupungit eivät ota kantaa siihen, onko tapausten vuoksi ollut tarvetta muuttaa ohjeistusta.
Helsingin kaupunginkanslian tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioista vastaavan asiantuntijan Tuija Mustajärven mukaan Helsingin kaupungilla on jo ennestään olemassa vihapuheeseen puuttumisen toimintamalli, jota voidaan soveltaa myös rasistiseen käytökseen puuttumisessa. Malli otettiin käyttöön viime vuonna.
Hänen mukaansa kaupungin julkiset tilat vaihtelevat ympäristöltään niin paljon, ettei mitään yksityiskohtaista toimintaohjeistusta voida luoda.
– Toimintaohjeiden peruslähtökohta on, että rasistiseen käytökseen tai puheisiin tulee puuttua aina. Ohjeistuksen mukaan tilanteisiin tulee puuttua kunnioittavasti, jämäkästi sekä osallisten ikä huomioiden, Mustajärvi kertoo.
Ohjeistuksessa on täsmennetty, että tarvittaessa myös muita ihmisiä, kuten esimerkiksi poliisia, on mahdollista pyytää apuun, jos tilanne muuttuu uhkaavaksi tai väkivaltaiseksi.
Myös Oulun kaupungilla on Halosen mukaan ohjeistusta ja koulutusta rasisminvatsaisesta toiminnasta. Hänen mukaansa keskeisenä periaatteena on, että rasistiseen käytökseen puututaan suoraan, jos tilanne sen sallii. Pääosa rasisminvastaisesta ohjeistuksesta painottuu Halosen mukaan kuitenkin kaupungin alemmille toimintatasoille.
Tampereella otettiin viime vuonna käyttöön uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Osana syrjinnän ja rasismin ennaltaehkäisyä jokaisen kaupungin yksikön tulee ohjeiden mukaan luoda omaan toimintaansa sopivat turvallisen tilan periaatteet. Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattorin Mikko Ala-Kapeen mukaan kaupunki pyrkii kuulemaan ja osallistamaan eri palvelujen käyttäjäryhmiä ja työntekijöitä, jotta periaatteet ovat sisäistettävissä ja palveluun sopivat.
– Ilman loppuun asti mietittyjä jatkoaskelia periaatteet jäävät ylätason huoneentauluiksi eivätkä toimi arjen työkaluna syrjinnän ja rasismin ennaltaehkäisyssä, hän kertoo sähköpostitse.
Turussa ja Jyväskylässä rasistinen käytös on huomioitu osana kaupunkien muita ohjeita. Kaupunkien mukaan kaikkeen epäasialliseen käytökseen puutumaan.