Useat lajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon Australian maastopalojen takia – ”Tämä on ennennäkemätöntä”

Australian maastopalot

Vaikka suloiset koalat ja kengurut keräävät paljon mediahuomiota Australian maastopalojen takia, on moni vähemmän tunnettu laji suuressa ahdingossa palojen takia.

Sellainen on esimerkiksi paloista pahasti kärsineellä Kangaroo Islandilla Etelä-Australiassa elävä pussihiiri.

– Olemme hyvin huolissamme siitä lajista, koska se elää vain melko pienellä alueella. Sillä on suuri mahdollisuus kuolla sukupuuttoon, kertoo professori David Lindenmayer ANU-yliopistosta Canberrasta STT:lle.

Muita erittäin haavoittuvaisia lajeja ovat esimerkiksi pussiliitäjä, sademetsissä elävä harvinainen varpuslintu isosukasmaluri sekä pieni mustakultainen lintu nimeltään kirjomesikko, jota arvioitiin olevan luonnossa vain noin 300 yksilöä ennen palojen alkamista.

Lindenmayer painottaa, että moni laji oli ahtaalla jo ennen paloja. Hänen mielestään ihmiset voivat auttaa luontoa toipumaan esimerkiksi olemalla sotkematta luonnon tasapainoa herkillä alueilla.

Australiaan muualta tuodut eläimet kuten ketut, kissat, jänikset ja aasit ovat pitkään aiheuttaneet harmia kotoperäisille lajeille.

– Nyt meillä on itse asiassa mahdollisuus palojen jälkeen yrittää kontrolloida noiden tuhoisien vieraslajien populaatioita.

Sydäntäsärkevät kuvat kärsivistä koaloista ovat saaneet jotkut esittämään, että koaloita siirrettäisiin turvaan Uuteen-Seelantiin, ja asiasta aloitettiin nettiadressikin. Lindenmayer pitää ajatusta absurdina.

– Uudella-Seelannilla on jo valtavia ongelmia Australiasta ja muualta tuotujen vieraslajien kanssa. Viimeinen asia mitä he tarvitsevat, on uusi vieraslaji. Uudessa-Seelannissa ei edes esiinny luonnostaan eukalyptusta.

Lindenmayer on huolissaan siitä, että tämänvuotisen kaltaisista paloista tulee ilmaston lämmetessä yleisempiä. Tällä hetkellä kyse on kuitenkin poikkeuksellisesta kesästä.

– Tämä on mittakaavaltaan ennennäkemätöntä, en ole nähnyt lähes 40 vuoden urani aikana mitään vastaavaa. Se on kamalaa, ja jotkin lajit ikävä kyllä luultavasti kuolevat sukupuuttoon tämän takia.