Urpilainen Ylellä: Kiinan presidentin vierailu Euroopassa on hyvä asia – Kauppaan liittyviä riskejä kuitenkin vähennettävä
EU-komissaari Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan Kiinan presidentin Xi Jingpingin vierailu Euroopassa on hyvä asia, vaikka Kiina-suhteisiin liittyykin omia haasteita.
Urpilainen kommentoi asiaa lauantaina Ylen Ykkösaamussa. Komissaarina hän vastaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista.
Xi vierailee Ranskassa, Serbiassa ja Unkarissa 5.–10. toukokuuta. Euroopan suhteita Kiinaan on hiertänyt muun muassa Kiinan Venäjä-politiikka. Puolueettomuuttaan toisteleva Kiina käytännössä tukee Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvää Venäjää.
Urpilaisen mukaan keskusteluiden käyminen Kiinan kanssa on kuitenkin tärkeää.
– Se (Xin vierailu) on mielestäni positiivista. On tärkeää, että Kiinan kanssa käydään keskustelua, ja että vuoropuhelu on säännöllistä ja jatkuvaa, Urpilainen sanoi Ykkösaamussa.
Urpilaisen mukaan Kiina voisi auttaa siinä, että hyökkäyssota Ukrainassa saataisiin loppumaan.
Hän pohti Ylellä että Kiina voisi esimerkiksi käydä rauhan puolesta vuoropuhelua Venäjän kanssa.
Hän korosti, että Kiina on Euroopalle taloudellinen kilpailija, joka pyrkii edistämään omaa, hyvin erilaista yhteiskuntajärjestelmää. Samaan aikaan Euroopalla ja Kiinalla on paljon yhteisiä intressejä kuten ilmastonmuutoksen pysäyttäminen.
– Olemme siksi pitäneet tärkeänä rakentavaa vuoropuhelua Kiinan kanssa, Urpilainen sanoi.
Samaan aikaan Euroopassa on Urpilaisen mukaan syytä vähentää kauppaan ja kiinalaisiin investointeihin liittyviä riskejä.
Etukäteen keskustelua on herättänyt se, että Xi vierailee Euroopan turneellaan Serbiassa ja Unkarissa.
Urpilaisen mukaan Kiinalla on Unkarissa ja Serbiassa hankkeita, jotka liittyvät muun muassa kovaan infrastruktuuriin, kuten liikennehankkeisiin.
– Kiina on investoinut näissä maissa esimerkiksi satamiin.
Komissaari huomautti Ykkösaamussa, että Afrikassa Kiina on investoinut näyttävästi erilaisiin infra-hankkeisiin. Afrikassa se on nivoutunut olennaisesti Kiinan laajempiin ulkopoliittisiin tavoitteisiin.
– Kiinalainen teknologia, jota se myy Afrikan maille, ei ole neutraalia vaan osa Kiinan pyrkimyksiä levittää omaa yhteiskuntamalliaan. Esimerkiksi joukkovalvontaan soveltuva kiinalainen teknologia on levinnyt Afrikassa laajalle, Urpilainen summasi.