Mihin haluaisit EU-parlamentissa vaikuttaa? – Suomenmaa pyysi keskustan ehdokkaita kertomaan itselleen tärkeimmän asian
Euroopan parlamentin vaalit käydään sunnuntaina 9. kesäkuuta. Suomenmaa pyysi keskustan 20 ehdokasta kertomaan tärkeimmän tavoitteensa EU-politiikassa.
Ehdokkailta kysyttiin sähköpostitse, mikä on itsellesi tärkein asia tai asiakokonaisuus, johon haluaisit Euroopan parlamentin jäsenenä vaikuttaa, ja mihin suuntaan?
Suomenmaa julkaisee vastaukset 2-3 erässä tulevina viikkoina.
Petri Honkonen
Kansanedustaja, filosofian maisteri, Saarijärvi, 36 vuotta
Aion olla vaikuttava somemeppi. Sosiaalinen media on aiheuttanut isoja yhteiskunnallisia ongelmia hyvien puolien lisäksi. Lasten ja nuorten riippuvuus ja mielenterveysongelmat ovat pahin esimerkki, riitaisan ja kuplautuneen keskustelukulttuurin lisäksi. Siksi on välttämätöntä että laaditaan näitä haittoja vähentävä lainsäädäntö EU:n tasolla ja pistetään nämä isot someyritykset kuriin.
On hyvä aloittaa kieltämällä Tiktok kokonaan, kuten Intia on tehnyt, ja sitten puuttua amerikkalaisiin some-palveluihin.
Timo Kaunisto
Toiminnanjohtaja, talonpoika, Hämeenlinna, 61 v.
Haluan vahvistaa keskustalaista luonnonvarapolitiikkaa EU:ssa. Tämä tarkoittaa fossiilisen energian ja fossiilisen, venäläisen ammoniakin korvaamista uusiutuvilla raaka-aineilla ja samalla biotalouden tuotteiden osuuden voimakasta lisäystä materiaalikierrossa. Luonnonvarapolitiikalla vahvistetaan aluetalouksia ja muokataan esimerkiksi ruokajärjestelmästä nykyistä oikeudenmukaisempi ja erilaiset tuotanto-olot huomioiva.
Tärkein asiakokonaisuus, johon haluan Euroopan parlamentin jäsenenä vaikuttaa on kansalaisten hyvinvointi, erityisesti suomalaisten.
Timo Kaunisto.
Petri Roininen
Toimitusjohtaja, diplomi-insinööri, Helsinki, 57 v.
Mepillä on kaksi tärkeää tehtävää. Ensiksi, vaikuttaa EU:n suuntaan. Tässä EU:n on fokusoitava toimiaan turvallisuuteen ja sisämarkkinoiden toiminnan parantamiseen. Muut pyrkimykset voi laittaa hetkeksi sivuun. Toinen mepin tärkeä tehtävä on hankkia vastinetta jäsenyydelle ja maksuille. Tässä mepin on toimittava siten, että Suomen saanto budjetista ja rahastoista on mahdollisimman suuri – mm. itäisen Suomen kasvuväline 10 mrd€ on ehdottamani.
Sami Ronkola
Lastensuojelun sijaishuollon nuoriso-ohjaaja, muusikko, Kerava, 30 v.
Keskeisin tavoitteeni on turvata suomalaisen maa- ja metsätalouden kestävät tulevaisuuden näkymät. Nyt rupeaa tulemaan raja vastaan siinä mitä voidaan vielä siirtää Brysseliin päätettäväksi. Paras asiantuntijuus metsäpolitiikassa on kansallisvaltioissa, jolloin on luontaista että asia pysyy kansallisena. On kuitenkin varmistettava, ettei uutta katastrofaalisen huonoa ennallistamisasetusta anneta esitettäväksi parlamentissa, koska lopputuloksena talousmetsät on järkevämpi kaataa vain ennätysisoksi ja kalliiksi juhannuskokoksi.
Pian voimaan tuleva EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi vaikuttaa vanhoihin ja uusiin asuntoihin. Suomalaisten on saatava asua haluamassaan paikassa ja tavalla.
Tarvitsemme laajan pientalojen energiatehokkuushankkeen, jotta voimme vastata ilmastotavoitteisiin kohtuullisin kustannuksin ja asua turvallisesti omassa kodissaan pitkään.
Sami Ronkola.
Marju Silander
Toiminnanjohtaja, VTM, Espoo, 57 vuotta
Tärkein asia on suomalaisten asumiskustannusten alentaminen, pientaloasumisen edistäminen ja turhan sääntelyn vähentäminen.
Asuminen on perustarve. Asumiskulut ovat nousseet vuosi vuodelta. Energiakriisin seurauksena niin sähkön ja lämmitysenergian hinnat ovat pompanneet. Sähkön siirtomaksutkin ovat korkeat. Kaikilla ei ole mahdollisuutta asumiskuluja säästäviin remontteihin.
Suomessa on 1,2 miljoonaa pientaloa, joissa asuu puolet suomalaisista. Pientaloasuminen on lukuisien ihmisten toive, ja tarjoaa myös läheisemmän suhteen luontoon. Vaikka asuminen ei suoraan kuulu EU:n päätösvaltaan, monet direktiivit vaikuttavat asumiseen.
Joel Taskila
Yrittäjä, Oulu, 32 v.
Minulle tärkein asiakokonaisuus on turvallisuus. Sekä sotilaallinen puoli ja varautumisen nostaminen että huoltovarmuus.
Ira Toppinen
Sivistysjohtaja, ekonomi, Siikalatva, 51 v.
Haluan olla luomassa parempaa tulevaisuutta, jossa ihmiset, talous ja ympäristö voivat hyvin. Hyvinvoivat ihmiset kokevat olonsa turvalliseksi. Ulkoinen ja sisäinen turvallisuus on oltava kunnossa.
Huoltovarmuus ja omavaraisuus ovat tärkeitä asioita esim. energian- ja ruuantuotannossa. Kokonaisturvallisuuden kannalta yhteiskunnan keskeinen ominaisuus on myös sen sosiaalinen kestävyys.
Haluan pitää kiinni EU:n perusarvoista, kuten ihmisarvon kunnioittamisesta, sananvapaudesta, demokratiasta ja oikeusvaltioperiaatteesta. Päätöksissä tulee ottaa myös huomioon Suomen etu ja erityispiirteet. EU:n tulee toimia mahdollistajana, ei rajoittajana.
Ira Toppinen.